Batman

Na vrhu strani je Batmanov logotip, ker pišem diplomo o vitezu teme. Ta del spletne strani bom izkoristil za neke vrste zapiske na to temo in bom predstavljal kratke zanimivosti, ki jih bom sproti izvedel. Ker bodo objave zelo kratke, bo stran v obliki livebloga z najnovejšimi objavami na vrhu in s povezavami do bolj poglobljenih člankov.

Kolaž vseh Batmanov

Robin

Batmanov mladoletni pomočnik se nam dandanes morda zdi anahronističen, a obstaja zelo dober razlog za njegov obstoj. Avtorjem prvih stripov je šlo vse bolj na živce, da je Batman lahko mentalno razreševal zločin samo skozi miselne oblačke in so morali ustvariti sogovornika zanj. Odločitev za mladostnika je bila pogojena s ciljno publiko, ki je nato dogodivščine doživljala skozi Robinove oči. Hkrati je bil Dick Grayson kljub mladim letom izkušen akrobat, tako da je bil pogosto uporaben v akciji, z Brucem pa ju je družila tudi tragična izkušnja izgube staršev zaradi kriminala. Robin je nato vzpodbudil celo serijo mladostnih pomočnikov superjunakov, ki jih je nato tudi vodil v združbi Teen Titans.

Robin Dick Grayson

Rasistični prvenec na platnu (z zombiji)

Leta 1943, le tri leta po rojstvu na stripu je Batman prišel na filmska platna v obliki 15-delne filmske serije, ki so jo kinodvorane predvajale med sobotnimi matinejami, skupaj s filmskimi novicami. Ker je bilo to v vojnem času, je bil Batman, kot večina ameriške (pop)kulturne produkcije, propagandno orodje (glej npr. Jako Racmana). Napeto ozračje gor ali dol, ZDA so bile v tistem obdobju zelo rasistična družba in to se jasno vidi tudi v Batmanovi seriji, kjer njegov glavni nasprotnik ni Joker ali Pingvin, temveč japonski znanstvenik/vohun Dr. Daka. Med drugim Batman očita Dr. Daki “zlobne orientalske možgane” in zagovarja zaprtje vseh ljudi japonskega porekla v koncentracijska taborišča. Serija je v Batmanov kanon uvedla netopirsko votlino in suhega Alfreda, a ena najbolj zabavnih idej je, da se je Batman boril proti zombijem, ki jih je s serumom ustvarjal Dr. Daka. Zakaj torej še nimamo filma Batman proti zombijem?

Batman and Robin, c (5)

Vzpon viteza teme je Povest o dveh mestih

Kljub študiju angleščine sem uspel preskočiti velik del opusa Charlesa Dickensa, zato tudi nisem opazil tega povesem očitnega vpliva na zaključni film Nolanove trilogije. Bane je v bistvu Maximilien Robespierre, tako da zlom Batmana in kraja Waynove orožarne, skupaj z osvoboditvijo zapora odkljuka vse točke zavzetja Bastilje, medtem ko je Cranovo/Strašilovo sodišče le malenkost karikirana (stripizirana?) slika hitrih sodišč revolucije.

batman-wallpaper-5

Comments are closed.