Napovednik Tedna: Terminator Salvation

Terminator Salvation

Čeprav kaže, da bo leto 2009 prav orgazmično za ljubitelje znanstvene fantastike z obljubljenimi Watchmeni, Zvezdnimi stezami in Transformerji 2, je nedvomno četrti del Terminatorja (s podnaslovom Salvation – odrešitev) na prvem mestu. In ta teden so avtorji filma končno predstavili nov, dobri dve minuti dolg napovednik, ki še zmeraj ne izda zgodbe, zato pa totalno zrajca s podobami terminatorjev prihodnosti in par akcijskimi izseki. Christian Bale je odličen v vlogi Johna Connorja, preostala zasedba, ki vključuje Bryce Dallas Howardovo, Sama Worthingtona, Heleno Bonham Carter, Commona in Antona Yelchina, pa ni nič manj profesionalna.

Napovednik se začne s posnetkom puščave in tiste bencinske črpalke, ki jo je Sarah Connor zapustila na koncu Terminatorja in kjer je bila posneta tista ključna fotografija, ki jo je Kyle Reese nosil s seboj v prihodnosti. Tja se pripelje lik po imenu Marcus Wright (Sam Worthington), o katerem še ni veliko znanega in vpraša katero leto je in kaj se je zgodilo. To očitno nakazuje, da je tudi Marcus časovni popotnik, ki je prišel iz neke druge prihodnosti, kjer Skynet ni uničil človeštva. Odgovore na vprašanje dobi od mladega Kyla Reesa (Anton Yelchin), nakar skozi streho nenadoma udari nek stroj in nekoga zagrabi.

Sledi par sekvenc vojske strojev in nato še ljudi, voice over pa prevzame John Connor, ki reče: “Ne vem, če bomo lahko zmagali v tej vojni.” Sledi precej ekplozij in prvi kader novih modelov terminatorjev-motorjev v akciji. Čeprav se je sprva zdela ideja, da je motor lahko terminator nekoliko butasta, pa so med streljanjem in divjanjem po cesti videti zelo grozeče. Poleg bojevanja so v hitrih rezih prikazana še koncentracijska taborišča z ljudmi, podzemna baza in par bližnjih posnetkov zgoraj omenjenih zvezdnikov (Bale, Dallas Howardova, Common, Yelchin).

Nato vidimo stranski kader Connorja in zvezanega terminatorja, ki mu Connor razloži, da sta v vojni že dlje kot oba obstajata in da mu ne bo dovolil, da ga ubije. Po mnogih kadrih eksplozij Bryce Dallas Howardova  zakriči “Jooooooohn!”, nato pa John reče, da se bo ta vojna končala še nocoj z zmago ali porazom, ob tem pa položi roko na Howardovin zajeten nosečniški trebušček. Temu sledi še napis “KONEC. SE. ZAČNE”, nato pa v zadnjih par sekundah napovednik pokaže še več deset metrov velikega terminatorja, ki pohodi hišo.

John Connor v voice overju pove še eno ključno informacijo: “Nekaj se je spremenilo. To ni prihodnost pred katero me je svarila moja mati.” Zakaj je to pomembno? Časovna potovanja so v ZF običajno razložena na dva načina – v prvem je vse že določeno in je časovni popotnik prišel v preteklost narediti vse točno tako kot mora, da se bo njegova “bivša sedanjost” lahko sploh zgodila. V drugem načinu pa spremembe preteklosti spremenijo prihodnost in že najmanjša sprememba lahko privede do metuljevega učinka (eden najslabših filmov posnet po tej premisi je Zvok grmenja). Pri Terminatorju je avtor zgodbe in režiser prvih dveh filmov James Cameron v prvem delu očitno izbral prvi način razumevanja potovanja skozi čas – terminator in Kyle Reese se vrneta v preteklost, a namesto, da terminator uspe ubiti Saro Connor, ji Klye naredi otroka, ki ga Sarah nato vzgoji za vojaškega poveljnika, kar bo John moral postati. V drugem filmu so precej zapletli vse skupaj, saj ugotovimo, da načrti za Skynet temeljijo na ostankih prvega terminatorja, kar torej pomeni, da je Skynet izumil samega sebe s potovanjem skozi čas. Hkrati tudi izvemo, da je bil Sodni dan zgolj prestavljen na drugi datum, spopadu med ljudmi in stroji pa se očitno ni mogoče izogniti. Terminator 3 je nato prikazal ta neizogibni spopad, v katerem je imela robotka iz prihodnosti ponovno precej pomembno vlogo in torej soustvarila Skynet. Vmes je še nastala precej dobra televizijska serija Terminator: kronike Sare Connor, ki se pretvarja, da se zgodba drugega filma ni zgodila in precej zaplete vso posledičnost dogodkov (v sedanjost nenehno prihajajo ljudje in terminatorji iz prihodnosti, da bi vplivali na prihodnosti – uničijo elektrarno, nastavijo orožje v zaklonišče, ubijejo razne voditelje upora ali izdajalce človeštva …). Kako točno se bo Terminator Odrešitev lotil razlage odnosov med sedanjostjo in prihodnostjo (oziroma različnimi prihodnostmi, glede na to, da se film dogaja v prihodnosti, zaenkrat še ni jasno). Očitno je, da sprejema premiso, da so možne različne prihodnosti, za natančne razlage pa bomo morali počakati. Morda celo nekaj let, saj sta načrtovani še dve nadaljevanji tega Terminatorja, a le pod pogojem, da bo ta uspešen. In nekako dvomimo, da ne bo.

Leave A Comment