O življenju, vesolju in sploh vsem (in seriji Kozmos)

Novice iz Velikega hadronskega trkalnika, Mednarodne vesoljske postaje in pionirjev podjetniškega potovanja v vesolje, kot je Space X, polnijo tudi prve strani časopisov, vendar pa vsi brez diplome iz fizike vse težje dojemamo pomen teh znanstvenih odkritij. Vsako namreč pokaže, da je svet v katerem živimo bolj kompleksen kot smo si lahko zamišljali. Laikom nam ga skušajo razložiti mnoge dokumentarne oddaje, a Kozmos in Skozi črvino z Morganom Freemanom sta prava presežka.

Kozmos

Cosmos1Leta 1978 je astrofizik Carl Sagan predstavil 13-delno serijo Kozmos, o vesolju, našem mestu v njem in znanosti nasploh. Takrat revolucionarna serija za ameriško javno televizijsko mrežo PBS je vključevala veliko posebnih učinkov in animacij, ki so pomagale kompleksno tematiko predstaviti tudi otrokom in vsem ostalim, ki jih zanimal znanost. Sagan je gledalce povabil v svojo t.i. vesoljsko ladjo domišljije ter jih popeljal skozi širine vesolja, prostore med delci atoma in skozi čas. Serija je dosegla velik uspeh in še danes predstavlja najbolj gledano oddajo mreže PBS.

Ob hitrem razvoju znanosti pa je tudi Saganova serija 18 let po njegovi zgodnji smrti, pričela postajati zastarela. Njegova vdova in soavtorica serije Ann Druyan si je skupaj s znanim astrofizikom in direktorjem Haydenovega planetarija Neilom deGrasse Tysonom več let prizadevala za snemanje posodobljene različice, vendar je pri velikih TV mrežah zmeraj naletela na gluha ušesa. Komercialne TV postaje so s prihodom množice specializiranih kabelskih programov namreč skorajda opustile produkcijo in predvajanje nekaterih žanrov, vključno z resnimi dokumentarci. A nato sta dobila pomoč iz povsem nepričakovane strani. Seth MacFarlane, avtor komične risanke Družinski človek, kontroverzni lanski voditelj oskarjev ter režiser uspešnice Ted in prihajajočega Kako ne umreti na zahodu, jima je razložil, da je uspel s komedijo prislužiti precej denarja in vpliva, ki bi ga rad investiral v kaj bolj vrednega. Denimo novo serijo Kozmos. Tako je prepričal ameriško mreža Fox, ki sicer slovi kot najbolj komercialno naravnana, da je ne le posnela serijo, temveč jo uvrstila v najbolj gledan termin ob osmih zvečer. Drugod po svetu, tudi pri nas, jo v istem terminu predvaja National Geographic Channel.

Kozmos predstavlja osnove znanstvenih odkritij skozi deGrass Tysonovo energično naracijo, animacije vesolja, igrane in animirane upodobitve epizod iz življenja znanstvenikov ter uporabo cele vrste mnemotehničnih pripomočkov, kot je denimo pretvorba 13,8 milijard let obstoja vesolja, od velikega poka do danes, v leto dni za lažjo predstavo (naše leto nič pride na 31. december ob 23:59:55). Gledalec tako dobi celo vrsto uporabnih informacij na zelo dostopen in zanimiv način. Ni pa to edina pot.

Skozi črvino

wormhole

Podobne teme kot Kozmos že peto leto obravnava serija Skozi črvino z Morganom Freemanom, ki jo lahko spremljamo na Discovery Channel. Vse od prvega dela, ko se je kar neposredno spopadel z enim najbolj kontroverznih vprašanj, ali obstaja stvarnik. Skozi črvino temelji na intervjujih z znanimi znanstveniki (t.i. rock zvezdniki znanosti), medtem ko Morgan Freeman s svojim blagodejnim glasom razlaga ozadja in poveže temo oddaje s svojim otroštvom oziroma otroškim razumevanjem ključnih tem znanosti. Skozi črvino je vsekakor zanimiva serija, vendar ni priporočljiva za nočne oglede, saj je Freemanova naracija tako spokojna, da ne glede na fascinantno vsebino zlahka zaziba gledalca v spanec. V ZDA je Discovery nedavno začel predvajati peto sezono serije, pri nas pa trenutno predvajajo ponovitve prvih sezon na Discovery Science.

Prvič objavljeno v Vikendu maja 2014.

Leave A Comment