Panika čustev v filmu Vrvež v moji glavi

Filmska ocena: Vrvež v moji glavi (Inside Out), 2015

Vrvež v moji glavi razloži, kaj se plete v glavi enajstletnice in zakaj je to eden najboljših filmov zadnjih let.

Režija: Pete Docter in Ronaldo del Carmen. Glasovi: Lija Pečnikar, Alenka Tetičković, Jernej Kuntner, Jožef Ropoša, Vesna Slapar, Tanja Đurić Ribič.

Ocena: 5

Za sveža priporočila otroških filmov vabimo k ogledu rubrike Otroški kino na spletni strani Gledal_a bom.

Fraza slišati glasove v glavi dobi v tem filmu povsem nov pomen, saj so glavni junaki čustva enajstletnice, ki so prikazani kot pravi glasovi v njeni glavi. Sreča, Cmera, Gravža, Bes in Reva so ekipa, ki dekletu Riley pomaga skozi življenje, pri čemer je Sreča tista, ki je že prvega dne prevzela krmilo in drugim previdno dovoljuje občasno vmešavanje. Ko se Rileyjina družina preseli iz Minnesote v San Francisco, je družina pod stresom, ki mu podležejo tudi čustva. Sreča skuša vse obdržati pod kontrolo, a pretirava v svoji vnemi, nato je s Cmero, to je žalostjo, in jedrnimi spomini, ki ustvarjajo osnovne koncepte Rileyjine osebnosti, posrkana v dolgoročni spomin, od koder ne more več vplivati na Rileyjino obnašanje. Nadzor neradi prevzamejo Gravža, Bes in Reva, ki pa brez vodstva Sreče nimajo pojma, kaj počno in Riley spravljajo v vse večje težave v novi šoli, s prijatelji in tudi starši. To je le uvod v film, večina zgodbe pa  je nekakšen film ceste (no, labirinta) skozi različne, vse bolj nenavadne in pogosto prismuknjene krajine Rileyjinega uma, ki jih morata premagati Sreča in Cmera na poti nazaj v kontrolno sobo.

Koncept potovanja skozi različne svetove in tudi končni nauk, da prava sreča zahteva kompleksno kombinacijo čustev, ne zgolj veselje, spominja na Disneyjevo risanko Razbijač Ralph, a je Vrvež v moji glavi kompleksnejši film s prefinjenim vpogledom v odraščanje (ne nazadnje je to le film o ljudeh in ne o junakih v računalniških igrah).

Filmski studio Pixar je s filmi, kot so Svet igrač, Reševanje malega Nema in V višave, postavil smernice ne le razvoja animiranih filmov, ampak tudi pripovedovanja zgodb. Z Vrvežem v moji glavi so dosegli nov mejnik, tako z izvirnostjo koncepta kot tudi s perfekcionizmom izvedbe, predvsem pa s tem, da so  zgodbo odraščanja skozi perspektivo dekleta ohranili tako univerzalno, da se lahko z njo poistoveti vsak gledalec, ne glede na spol ali starost.

Prvič objavljeno v Vikendu junija 2015.

Napovednik filma Vrvež v moji glavi (Inside out)

Leave A Comment