Scena iz filma Razred.

Filmska ocena: Razred (Entre les Murs), 2008

Ura francoščine v filmu Razred je Pariz v malem.

Režija: Laurent Cantet. Scenarij: Laurent Cantet, François Bégaudeau, Robin Campillo. Igrajo: François Begaudeau, Nassim Amrabt, Laura Baquela, Cherif Bounaïdja Rachedi.

Ocena: 5 

Ko v razred vržeš resnične pariške srednješolce, učitelja, ki je o svojem doživljanju šolskega življenja napisal knjigo in scenarij ter se prelevil v igralca, očitno dobiš zlato palmo. Razred, ki je tudi francoski kandidat za tujejezičnega oskarja, je torej zgodba o učitelju, učencih, togosti sistema, spreminjanju družbe, priseljencih, odnosu države do priseljencev … Vse pa se zgodi v enem šolskem letu v razredu na uri francoščine.

Če ste kadarkoli bili v vlogi učitelja, se vam bodo odnosi in dinamika v razredu zdeli že skoraj preveč realistični, kljub temu da je razred poln otrok francoskih priseljencev. Film sicer ni brez napak, saj je npr. celoten učiteljski zbor vse preveč navdušen in pripravljen motivirati še tako nezainteresirane učence, vendar dogajanje na Françoisjevi uri francoščine, ki je nekakšen Pariz v malem, odtehta vsako tako napako. Prav tako se film dokaj dobro izogiba stereotipom, čeprav na primer učenca kitajskega porekla  predstavi kot pridnega odličnega matematika, ki prosti čas preživlja za računalnikom.

Napovednik za film Razred

Leave A Comment