Filmska ocena: V žarišču (Spotlight), 2015

V žarišču je film o težavi, ki jo še odpravljamo.

Režija: Tom McCarthy. Igrajo: Mark Ruffalo, Michael Keaton, Rachel McAdams, Liev Schreiber

Ocena: 4

Sodobna zgodovina je polna grozovitosti in tudi med letošnjimi kandidati za oskarja za najboljši film (in režijo in scenarij) sta filma o takšnih temah, a tako Velika poteza kot V žarišču zgolj opozorita na težavo, ki je kot družba še niti približno nismo začeli reševati. Izpostavljanje problema zlorabe otrok v katoliški Cerkvi in predvsem prikrivanja ter izogibanja kaznovanju ali celo preprečevanju s strani Cerkve, je prvi korak in film se teme loti skozi perspektivo skupine preiskovalnih novinarjev pri časopisu Boston Globe.

Zgodba je podana klasično, časovno linearno, s postopnim razkrivanjem novih informacij, v duhu velikih novinarskih filmov, kot je denimo Vsi predsednikovi možje. Igralska ekipa je izvrstna v umirjenem prikazu resničnih ljudi, a so metode njihovega dela prikazane nekoliko površno in so v primerjavi z dejanskim novinarskim delom tudi amaterske oziroma razvlečene za potrebe tempiranja zgodbe.

Čeprav je zgodba prikazana skozi oči novinarjev, je fokus na družbi, ki je dovolila, da se zloraba dogaja in celo spodbujala skrivanje, zanikanje, pretvarjanje in zatiranje, ki je potrebno za vzdrževanje takega stanja. Pri tem je Cerkev zgolj temelj problema, saj mestne institucije in večina prebivalstva polno sodelujejo ali vsaj aktivno odvračajo pogled od problema. Glavni junaki se na koncu zavedo, da so tudi sami kolešček v tem sistemu, in čeprav to spremenijo, je v ozadju filma ves čas tudi jasno prikazana nevarnost krize tiskanih medijev za njihov obstoj, profesionalni pristop k novinarstvu in v bistvu vse, kar skušajo spremeniti. In 15 let kasneje je jasno, kako malo s(m)o dosegli, ko katoliška Cerkev še zmeraj uči škofe, da ni potrebe po obveščanju civilnih oblasti o morebitnih novih odkritjih zlorab otrok.

Napovednik filma V žarišču (Spotlight)

Prvič objavljeno v Vikendu februarja 2016.

Leave A Comment