ledeno kraljestvo frozen elsa ana

Filmska ocena: Ledeno kraljestvo (Frozen), 2013

Ledeno kraljestvo ni brez povoda postala največja animirana uspešnica desetletja.

RežijaChris Buck, Jennifer Lee. Režija sinhronizacije: Robert Waltl, Vojko Sfiligoj. Glasovi: Tanja Ravljen, Klara Šmuc, Alenka Kozolc Gregurić, Nuška Drašček Rojko, Jan Bučar, Klemen Slakonja, Jernej Kuntner, Gašper Jarni.

Ocena: 5

Za sveža priporočila otroških filmov vabimo k ogledu rubrike Otroški kino na spletni strani Gledal_a bom.

Disney se z majhnimi, a suverenimi koraki oddaljuje od s sodobnega stališča precej šovinistične preteklosti nemočnih princesk, ki čakajo, da jih reši princ. V Ledenem kraljestvu, ki temelji na Snežni kraljici Hansa Christiana Andersena (vendar zgolj po nekaterih temah), sta princesi kar dve, Elza in Ana. Elza ima neke vrste Midasov dotik, saj se vse, česar se dotakne, spremeni v led. Dekleti to moč uporabljata za nenehne snežne norčije, a ko Elza poškoduje Ano, se starši odločijo, da ju bodo ločili in zaprli v grad. In tako ostane vse do Elsinega 18. rojstnega dne in kronanja, ko se dekleti končno spet srečata in spoznata tudi zunanji svet. Film ima tudi izrazito in navdušujočo glasbeno podobo, že na samem začetku očara z impozantnim prepevanjem nabiralcev ledu, kasneje pa sledijo še številne glasbene točke. Sinhronizacija v slovenščino je zelo kakovostna, vključno z vsemi pesmimi, pri čemer večini likov za petje in govor posodita glas po dva različna igralca.

Nadaljevanje je napovedno za 2020, a film ima tudi dva kratka filma z nadaljevanjem zgodbe, Ledena vročica in Olafova prigoda. Slednja je v kinu kot predfilm risanke Koko in velika skrivnost.

Napovednik filma Ledeno kraljestvo (Frozen)


Prvič objavljeno v Vikendu jeseni 2013

Leave A Comment