Vitez teme (The Dark Knight), 2008

Najbrž najboljši stripovski film vseh časov. Ocena: 7 od 5.

Režija: Christopher Nolan

Scenarij: David S. Goyer, Johnatan in Chistopher Nolan (po stripih Boba Kana)

Igrajo: Heath Ledger, Christian Bale, Aaron Eckhart, Maggie Gyllenhaal, Gary Oldman, Michael Caine, Morgan Freeman, idr.

Morda bi bilo malenkost pretirano Vitez teme imenovati za enega najboljših filmov vseh časov. A zgolj malenkost. Film je namreč skorajda popoln. Stripovski svet je integriran v našo realnost brez kakršnihkoli pomislekov, scenarij je dovršen, napet in prepričljiv, režija izpiljena in sveža, igra vsaj treh izmed glavnih igralcev (Ledgerja, Eckharta in Oldmana, a v prvi vrsti Ledgerja) pa dobesedno prestavlja meje tega kar lahko pričakujemo od filma.

Christian Bale, sicer eden najboljših igralcev svoje generacije, v glavni vlogi Batmana in Bruca Wayna sploh ne pride do izraza, pa je vseeno odličen. In čeprav je Ledger liku Jokerja vdahnil nekaj tako strašljivega, a hkrati človeškega, da gledalca dejansko pretrese, sta tudi Aaron Eckhart v vlogi javnega tožilca Harveyja Denta in Gary Oldman kot poročnik Gordon prikazala vrhunce svojih karier.

Vitez teme je zgodba o težavnih odločitvah. V stripovskih filmih je fokus običajno na akciji in poveličevanju dobrega. Vitez teme pa je, hm, temen. Najbolj primerne odločitve namreč  niso zmeraj najboljše. In ena morala se hitro prične kresati z drugo. A ne tako očitno kot v prejšnjem filmu, Batman: Na začetku, ko  negativci skušajo svetu pomagati z “očiščenjem” zlih. Ne, to pot so pred vsemi razen Jokerjem težavne odločitve: Priznati svojo identiteto? Lagati ženi in otrokom? Upravičiti metode z zveličanim ciljem? Zahtevati življenje za življenje… Joker sploh ne verjame v odločitve, zgolj v kaos. In kaos, ki ga pripelje Joker, je kataklizmičen.

Film traja dobri dve uri, a v ta čas uspe spraviti zgodbe za celo nadaljevanko. In to izvede brez da bi se film zdel natlačen. Ob celotni količini zgodbe, ekstravagantnih akcijskih scenah, nepozabnih dialogih in vsem ostalem iz česar je zlepljena ta mojstrovina ima gledalec še zmeraj dovolj časa, da lahko sproti razmisli o vseh moralnih dilemah pred katere ga film postavi. In to je umetnost v pravem pomenu besede. Umetnost dramatike, predstavljene z eno najbolj spektakularnih vizualnih podob vseh časov. Da, Vitez teme se postavlja ob bok Botru, Državljanu Kanu, Lepoti po ameriško, Šundu in Cassablanci.

Izvirno objavljeno julija 2008 v TV Večeru.

Video esej, ki sva ga na harb2harb naredila v začetku 2017, v času iskanja režiserja za The Batmana:

Comments
2 Responses to “Vitez teme (The Dark Knight), 2008”
 1. Matjaz says:

  In kdaj bo zadeva zunaj na blu-rayu?

 2. Goran says:

  S kritiko-recenzijo se ne strinjam. Film namreč ni tako izjemen.

  Plusi:

  Stripovski koncept je apliciran lepo, da se zdi realističen.
  Izjemna atmosfera podzemlja ter negativcev, ki spominja na tisto iz Traffic.
  Navdušuje predvsem igra (mafijcev, Cain,Ledger, Oldman ter Freeman).
  Lepo je predstavljen koncept kaosa, ki ga upodablja Joker: genijalni travmatizirani um(etnik) s konca 20. stoletja, ki bralstvo (civile) vedno znova prehiti za korak ali tri.

  Minusi:

  Na težka in neprijetna vprašanja daje lepe (hollywoodske) odgovore: v življenju, katerega realističnost spremlja, ni vedno tako
  Harvey Dent je preveč plastičen: ko klišejsko zvizne mafijca na sodišču, sem se prijel za glavo
  Double Face meji na znanstveno fantastiko oz strip, kar je v navzkrižju z “realističnostjo” filma: kje boš hodil tak okoli?
  Batman in njegov motor, ko se zaleti v steno, se veselo upirata zakonom fizike
  Tudi spektakularen pobeg iz Kuala Lumpurja bi lahko prepustili Jamesu Bondu

Leave A Comment