Za vedno, 2008

Režija in scenarij: Damijan Kozole

Igrajo: Marjuta Slamič, Dejan Spasić, Peter Musevski, Mojca Partljič.

“Ti gledaš preveč vzhodnoevropskih filmov.”

Prva stvar, ki jo je treba povedati o tem filmu je, da je odličen. Šele nato izpostavimo dejstvo, da je slovenski. In da se dogaja v enem stanovanju. V katerem se mož in žena prepirata. Veliko možnosti je, da bi tak film lahko bil slab. Pravzaprav že dejstvo, da je slovenski pogosto ne pomeni nič dobrega. A Damijan Kozole ni običajen slovenski režiser. Za začetek ni nikoli hodil na AGRFT. To ni nič nujno slabega, a vseeno ima precej drugačen odnos do filma in v primeru tega filma pride ta njegova “drugačnost” še najbolj do izraza.

Žena pride pozno ponoči domov in mož jo oklofuta. Ni bilo prvič. In to pot ji je dovolj. Hoče oditi, a ji vzame ključe. Tako kot ji že cel njun zakon jemlje razne koščke svobode. Postaja še bolj nasilen, ko se ona zapre v kopalnico. Hrup prične motiti sosede, ki pokličejo policijo, ta pa, kot običajno v tovrstnih primerih, ne more storiti ničesar. Kljub nasilju se zakonca še naprej pogovarjata in na dan pridejo vse težave njunega zakona.

Zveni zamorjeno? Pravzaprav ni. Moževe izjave so namreč tako zelo zelo tipične izjave slovenskega ljubosumnega moža, ki pretepa ženo, da na neki točki presežejo realnost in postanejo skrajno smešne (“A veš koliko ljudi živi v Ljubljani? Saj ne morejo biti vsi srečni.”). Žena trpeče gleda in Kozole uspe posneti nekaj prav osupljivo slovenskih kadrov njenega trpečega izraza, s katerimi nam pokaže na kaj bi se osredotočil kak drug, bolj slovenski režiser.

Za vedno je odličen vpogled v nesrečno slovensko življenje za katerega sta oba zakonca do neke mere prepričana, da si ga zaslužita. No, pa tudi soseda pravi, da si je zagotovo zaslužila batine, tako da bo že držalo. In čeprav bi bilo skrajno čudovito videti slovenski film o možu, ki udari ženo in ona zares udari nazaj (nekako v smislu Miikejeve Avdicije, ali pa vsaj Poslednjega zapeljevanja) ter razbije vse te stereotipe, je Za vedno vseeno več kot vreden cene vstopnice. Ujemite ga na Liffu, ali pa počakajte na 8. januar 2009, ko prihaja na spored kinematografov.

Ocena 5 od 5

Leave A Comment