Filmska ocena: Snemaj! [REC] / Karantena (Quarantine)

Snemaj! danes in jutri še zadnjič v Kinodvoru

Snemaj!
Režija: Jaume Balaguero in Paco Plaza.

Igrajo: Manuela Velasco, Ferran Terraza, Jorge Serrano, Pablo Rosso, Vincente Gil.

Karantena
Režija: John Erick Dowdle.

Igrajo: Jennifer Carpenter, Steve Harris, Jay Hernandez, Rade Serbedžija.
Danes, v ponedeljek 15. decembra, in jutri, 16.decembra, imamo v naših kinematografih še zadnjič posebno priložnost videti isti film v španski in ameriški različici. Hollywood se pri navdihu, sploh za grozljivke, pogosto ozre k japonski ali evropski kinematografiji za navdih, a le redko je rezultat tako hitro narejen kot pri filmu Karantena, predelavi lanske španske grozljivke Snemaj!. In medtem, ko si lahko Karanteno ogledamo v Koloseju, ima Kinodvor še zadnjič na sporedu Snemaj!.

Zgodba je v obeh filmih ista. Mlada novinarka Angela pripravlja reportažo o nočnem delu gasilcev. Ko se odzovejo klicu na pomoč – neki gospe je postalo slabo – so stanovalci zaradi hrupa že zbrani v avli. A gospa ni nemočna starka, temveč je nekaj resno narobe z njo, saj skoči v gasilca in ga zgrize. Ko ga kolegi odnesejo do vhoda, se srečajo z zaprtimi in zapečatenimi vrati, saj je hiša postavljena v karanteno. Stanovalci, gasilca, novinarka in snemalec morajo ugotoviti kaj se dogaja in predvsem preživeti, saj očitno stara gospa ni bila edina okužena.

Čeprav sta filma skoraj identična in oba posneta skozi kamero snemalca novinarske ekipe, vseeno obstaja nekaj razlik med njima. Ameriška različica je malenkost daljša z razširjeno zgodbo in ima tudi nekoliko spremenjenim koncem. Igra je v obeh primerih odlična, sama produkcija pa je kakopak bolj dodelana v ameriški različici. To je še posebej očitno pri zvočni podobi, saj scenska glasba (ki je pri “realistično” posnetem filmu ne bi smelo biti) v španski različici precej izstopa, medtem ko je v ameriški ne opazimo, čeprav v ozadju uspešno stopnjuje razpoloženje.

Vendar pa je film, ne glede na različico, eden boljših primerov tega žanra, ki ga je mogoče letos videti v naših kinematografih.

Prvič objavljeno v Vikendu 2009.

Leave A Comment