Nocoj na TV: Jackass (Jackass: The Movie)

Režija: Jeff Tremaine

Nastopajo: Johnny Knoxville, Bam Margera, Steve-O, Ryan Dunn, Spike Jonze, Dave England.

Ob gledanju filma Jackass se pozornemu gledalcu hitro utrne spomin na enega bolj kontroverznih filmov zadnjih let, von Trierjeve Idiote (Idioterne, 1998). Večina filma Jackass je pravzaprav posnetega bolj ali manj v skladu s von Trierjevim manifestom Dogma-95, s to razliko, da Knoxville in sodelavci gredo še korak dlje. Scenarija pravzaprav ne potrebujejo, saj lahko igraš idiota kjerkoli in kadarkoli, pri tem še mimogrede narediš idiote iz naključnih mimoidočih. Sicer Dogmo-95 prekršijo, saj ponekod uporabljajo osvetljavo, scenska glasba je prej pravilo kot izjema, pa tudi prva in zadnja scena filma vsebujeta mnoge posebne učinke.

Ampak vse to niti ni tako ključnega pomena. Na Jackass lahko z ene strani gledamo kot na zabavo, z druge kot na umetnost. Oba pogleda sta vprašljiva, saj opazovanje ljudi kako se namenoma po občutljivih delih telesa režejo s papirjem, pustijo ugrizniti aligatorju, tetovirajo med vožnjo po puščavi ali jedo »rumeni« sneg, lahko zabava le redke med nami, hkrati pa tudi sama absurdnost situacij tudi ne more zadostovati za to, da bi neko stvar imenovali umetnost. Ali pač?

No, kakorkoli, trenutno lahko rečemo, da je Jackass edini film v svoji kategoriji, saj dejansko predstavlja velik presežek v primerjavi s filmi Dogme-95 in si tako zasluži najvišjo oceno. Predvsem v upanju, da bo v tej kategoriji še naprej ostal sam. Ker pa načeloma filme ocenjujemo bolj splošno, pač glede na vse ostale filme, pa Jackassu nekako ne moremo dati druge ocene kot 1, saj manj žal ni možno. Čeprav drzen in revolucionaren, je film neumen, boleč, neprimeren za mladino in starejše občane ter nasploh eno veliko skrpucalo v katerem se lahko identificiramo zgolj z enim od kamermanov, ki vsake toliko bruhne. Dejstvo, da uspe napolniti dvorane z najstniki pa samo pokaže, da imajo kinooperaterji še nižja moralna načela kot ustvarjalci filma. Pa saj poznate tisti citat iz Svetega pisma: »Blagor ubogim na duhu, kajti njih je nebeško kraljestvo.«

Ocena: 1 od kolikorkoli

Prvič objavljeno v Večeru aprila 2003

Leave A Comment