Casey Affleck v kriminalki Zbogom, punčka (Gone Baby Gone)

Zbogom, punčka (Gone Baby Gone), 2007

Zbogom, punčka (Gone Baby Gone). Otroci, ki v deželi sanj ne morejo pričakovati nič boljšega.

Režija: Ben AffleckScenarij: Ben Affleck in Aaron Stockard (po romanu Dennisa Lehane). Igrajo: Casey Affleck, Michelle Monaghan, Morgan Freeman, Ed Harris, Amy Ryan idr.

Ocena: 5 

Oskarjevec Ben Affleck je po mnogih letih končno uspel dokazati, da ni zgolj lep obrazek za šarmantnim nasmehom. Po uspehu Dobrega Willa Huntinga, ki je njemu in njegovemu prijatelju Mattu Damonu prinesel oskarja za scenarij so se Affleckovi uspehi v akcijskih vlogah in romantičnih komedijah sicer najprej vrstili, a ob prelomu stoletja ga je začela pestiti cela serija neuspehov, ki je do tega filma ni uspel pretrgati. Med tem se je sicer srečno poročil in dobil otroka ter celo zmagal na svetovnem prvenstvu v pokru, a njegova filmska kariera je bila na psu.

Ko se je umaknil od žarometov, kupil avtorske pravice za svoj najljubši roman in napovedal, da se bo sedaj poskusil kot režiser, mu ni kazalo najbolje. Vendar pa imamo končni rezultat sedaj v kinematografih in ugibanja je konec. Dejstvo je, da je Ben Affleck odličen režiser.

Zbogom, punčka je kriminalka o iskanju pogrešane, najverjetneje ugrabljene deklice. Njena mati Helene (Amy Ryan) je narkomanka iz družbenega dna, a ko je policija že tretji dan brez sledu, materina svakinja in brat najameta zasebnega detektiva Patricka (Casey Affleck) za pomoč. S svojimi poznanstvi med pijanci, dilerji in narkomani Patrick uspe izbrskati nekaj namigov in, kot se izkaže, celo sled do majhne Amande. Vendar pa je ozadje ugrabitve precej bolj zapleteno, nevarno in moralno tvegano kot si Patrick lahko predstavlja.

Zgodba je izjemno zanimiva, precej nepredvidljiva in izvrstno podana. K temu pripomore tudi nadpovprečno dobra igra glavnih junakov, predvsem Caseyja Afflecka (režiserjevega brata) in Amy Ryan, ki je za svojo vlogo prejela že celo vrsto nominacij in nagrad. Vendar pa je celo bolj navdušujoč Affleckov prikaz getov njegovega rodnega Bostona, ki nas šokira že s prvimi kadri. Soseske brez prihodnosti in glamurja, obrazi izžeti od alkohola, mamil in razočaranj, otroci, ki v deželi sanj ne morejo pričakovati česa bistveno boljšega. Affleck te posnetke povsem organsko vključi v zgodbo, ne da bi ob tem film sploh zašel v socialno kritiko. Nasprotno, realnost filma to okolje (in z njim alkoholizem ter kriminal) sprejema kot naravno in nič boljše ali slabše od predmestnega ali malomestnega načina življenja.

Družbena kritika že ima svoje mesto, a pri Zbogom, punčka dobimo predvsem kriminalko in osebno dramo glavnega junaka, brez kakršnegakoli balasta. In to je ob poplavi filmov, ki v podtonu kritizirajo kapitalizem in vojno v Iraku pravi balzam.

Prvič objavljeno v Večeru 2008

Napovednik Zbogom punčka (Gone Baby Gone):
Leave A Comment