Milla Jovovich v filmu peti element the-fifth-element

Filmska ocena: Peti element (The Fifth Element)

Peti element je prečudovita ZF pravljica z neomejenim rokom trajanja.

Ocena: 5

Režija in scenarij: Luc Besson

Igrajo: Bruce Willis, Gary Oldman, Ian Holm, Milla Jovovich, Chris Tucker, Luke Perry, idr.

Peti element je nedvomno ena najlepših ZF pravljic poleg Vojne zvezd. Zgodba ima epsko širino, bitko med človeštvom in Zlom, trdoživegta, zajebanega glavnega junaka, in skorajda božjo podobo čudovite Mille Jovovich.

Peti element je bil življenjski projekt francoskega avtorja Luca Bessona (Velika modrina, Nikita), saj si kot francoski režiser nikakor ni mogel privoščiti narediti epskega znanstveno-fantastičnega filma brez ameriške podpore. Sploh ob dejstvu, da je v glavni vlogi hotel Bruca Willisa. Rezultat je bil spektakularen na vseh nivojih – ovacije po premieri na festivalu v Cannesu, odličen sprejem med gledalci po vsem svetu (tudi slovenska glasbena skupina Leeloojamais je ime vzela po imenu glavne junakinje – ime pomeni ‘nikoli Leeloo’) in seveda je vse okronala poroka režiserja z glavno igralko (čeprav razmerje potem ni dolgo zdržalo).

Filmu se vidi, da so vsi sodelujoči videli potencial zgodbe, in predvsem možnost, da izživijo svoje ambicije, saj je bila izvedba produkcije skorajda v celoti evropska. Celotna vizualna podoba filma je posledično povsem neprimerljiva z vsemi do takrat posnetimi ameriškimi filmi, pa čeprav je zgodba povsem hollywoodska. New York leta 2263, drvenje z letečimi avtomobili, vesoljski turizem, rajski planet Fhloston, spektakularen nastop operne dive Plavelagune (heh, ime prvega filma glavne junakinje tega filma, lik pa dejansko odigra Bessonova bivša žena) ter seveda strelske, pretepaške in eksplozivne bitke, v katerih nikoli ne zmanjka odrezava, šaljiva pripomba glavnega junaka. Prihodnost o kateri bi lahko sanjali.

Prvič objavljeno v TV Večeru decembra 2007


Leave A Comment