Žaga II (Saw II)

Nazorno, grozljivo in brihtno. Ocena: 3 od 5. Grozljivka.

Režija: Darren Lynn Bousmann

Igrajo: Donnie Whalberg, Dina Meyer, Tobin Bell, Shawnee Smith.

Ko je tandem Jamesa Wana in Leigha Whannella predstavil svoj ameriški prvenec, grozljivko z naslovom Žaga, je film je že prvi vikend predvajanja pobral 18 milijonov dolarjev, oziroma 15-krat več kot so znašali stroški produkcije. Whannell je imel že pripravljeno zgodbo za nadaljevanje, vendar sta to delo prepustila še neuveljavljenemu režiserju Darrenu Lynnu Bousmanu, ki je dodelal scenarij ter dejansko uspel doseči grafično in psihološko grozo prvega filma.

Žaga nam je predstavila psihopatskega morilca Jigsawa, ki svoje žrtve omami in jih zapre v nek prostor, kjer jim zada grozljivo nalogo, s katero imajo minimalno možnost preživetja – denimo morajo poiskati ključ za past, ki jim bo v roku minute odrezala glavo, ključ pa je v truplu poleg njih, ali pa celo za njihovim lastnim očesom. Tudi drugi film se prične z novo Jigsawovo žrtvijo, ki seveda ne uspe preživeti, zato pa policija na mestu umora odkrije sporočilo policistu Masonu (Donnie Whalberg, nekdanji član najstniške senzacije New Kids on the Block). Mason in njegova nekdanja partnerka, zdaj strokovnjakinja za Jigsawa Kerry (Dina Meyer, Johnny Mnemonic, Zvezdni bojevniki) uspeta odkriti Jigsawovo skrivališče, vendar je to seveda past. In past vključuje tudi uganko – Jigsaw (Tobin Bell) ima v neki hiši zaprtega Masonovega sina Daniela, skupaj s še šestimi drugimi ljudmi, dogajanje pa spremlja preko kamer. V zraku je živčni plin sarin, kar pomeni, da imajo dve uri časa dokler je še mogoča zdravniška pomoč. V hiši se nahajajo injekcije protistrupa, vendar je pot do njih mogoča zgolj z reševanjem težavnih nalog, kot je iskanjem ključa v kupu uporabljenih injekcij. Večina filma je postavljena v hišo, kjer napetost med ujetniki, samimi bivšimi zaporniki, povzroči še dodatne zaplete in konflikte. Medtem Mason in Kerry skušata odkrivata kje je Daniel zaprt, a vsaka rešitev Jigsawove uganke prinaša novo past…

Pozor, film vsebuje mnoge ogabne scene kot so pohabitve ljudi, rezanje udov, kože in tako naprej, vendar pa je prava groza na psihološki ravni, na ujetosti v prostor, na reakcijah ljudi ob dejanski in morebitni smrti, na ujetosti policije in žrtev v očitno povsem nerešljive naloge Jigsawa. Iz vizualne plati bi film težko bil boljši (bolj grozljiv), Bousman in direktor fotografije David A. Armstrong uspeta združiti zgodbo ujetnikov in policistov preko zanimivih prehodov kamere, hkrati pa s perspektivami podati občutek utesnjenosti in groze, ki jo čutijo ujetniki.

Žagi II so sledili še trije deli, med katerimi noben ni uspel priti blizu prvih dveh, četrti je bil povsem brez smisla, peti pa ne ravno slab, a vseeno nič posebnega.


Prvič objavljeno v Večeru

Leave A Comment