Pošasti proti nezemljanom (Monsters vs. Aliens), 2009

Režija: Rob Letterman in Conrad Vernon

Glasovi: Reese Witherspoon / Nina Ivanič, Hugh Laurie / Jožef Ropoša, Seth Rogen / Jernej Kuntner, Stephen Colbert / Jure Ivanušič.

Ob vse večjem številu risank, ki prihajajo v naše kinematografe, mnogim preprosto ne uspe najti tistega pravega, pristnega humorja in inteligentne zgodbe (denimo Muhice letijo na Luno, Povest o Desperauxu). No, Pošasti proti nezemljanom ne sodi mednje. Film je zabaven in prisrčen, zgodba prepričljiva in zanimiva, vse skupaj pa je povezano s šalami, ki delujejo na več nivojih.

Glavni adut filma so odlični liki, med katerimi je vsak dovolj dodelan, da je (v smislu komične risanke) prepričljiv in zanimiv, od neumnega predsednika ZDA, ki v pozdrav nezemljanom odigra naslovno glasbo iz Policaja iz Beverly Hillsa, do BOB-a, želatinaste pošasti brez možganov in generala G.R. Abnerja Shunterja, ki spominja na poročnika Kilgora iz Apokalipse danes!, generala Jacka D. Ripperja iz Dr. Strangelova in še peščico drugih psihopatskih vojakov, a je vseeno prisrčen in ljubezniv.

Poleg dobre zgodbe in zabavnih likov (in ne namesto njih) pa Pošasti proti nezemljanom odlikuje tudi odlična 3D animacija, ki dodatno popestri film in uspešno zamoti mlajše otroke med bolj zapletenimi deli zgodbe.

Ocena: 4 od 5

Prvič objavljeno aprila 2009 v Vikendu.

Leave A Comment