Prehod, 2008

Režija: Boštjan Palčič

Igrajo: Jure Ivanušič, Iva Krajnc, Anita Kravos, Matjaž Tribušon, Svetozar Cvetković.

Slovenski filmi redko zapustijo žanrsko udobje socialne drame in tudi, ko se za to odločijo, obstaja velika nevarnost, da bo rezultat polomija. Ali pa vsaj nedodelan in pozabljiv film. In v to nišo se nekako uspe uvrstiti tudi Prehod. Zgodba nekoliko presega zmogljivosti slovenskega filma, predvsem scenaristov, saj vključuje skrivnostno organizacijo, ki očitno skuša zavladati svetu preko nekakšne telepatije, revnega slikarja, ostrostrelnega atentatorja, (fiktivni) vrh italijanske politike, seks, intrige in slike.

Glavni junak Vlado je slikar, ki na svoji razstavi spozna fatalno žensko, Tanjo, ki jo je pred tem naslikal (dejansko je na sliki zombie različica Tanje). Sledi ji v Trst in hitro se prične vključevati v skrivnostno organizacijo ZOM, kjer članom obljubljajo razsvetljenje in zdravje (precej podobno scientologiji). Pri tem je precej zabavno, da je sedež ZOM-a posnet na Fakulteti za družbene vede, ki bi dejansko bila dober prostor za sedež megalomanske organizacije.

Kljub pomanjkljivostim je avtorjem Prehoda treba priznati pogum, da so se lotili tako drugačnega filma, kakor tudi solidno igro. Pri tej so moteči edino naglasi, saj bi nekateri liki naj bili Angleži ali Italijani, a vseeno zvenijo kot Slovenci, ki govorijo tuj jezik.

Ocena: 3 od 5

Prvič objavljeno v Vikendu marca 2009

Leave A Comment