Apokaliptični poljub iz filma Varuhi (Watchmen)

Filmska ocena: Varuhi (Watchmen), 2009

Varuhi so film za navdušence nad stripovskimi junaki. Popravek, Varuhi so za odrasle navdušence nad stripovskimi junaki.

Režija: Zack SnyderIgrajo: Patrick Wilson, Jackie Earle Haley, Malin Akerman, Billy Crudup.

Ocena: 5

Varuhi so film za navdušence nad stripovskimi junaki. Popravek: za odrasle navdušence nad stripovskimi junaki. Ne toliko zaradi precejšnje mere nasilja v filmu, kot zaradi kompleksne zgodbe polne postmodernih referenc na stripe, literaturo in zgodovino. Film je namreč postavljen v vzporedno resničnost našega sveta v kateri so zamaskirani heroji del vsakdana, svet pa je na robu jedrske vojne med ZDA in Sovjetsko zvezo.

Film je odlično posnet z neverjetnimi posebnimi učinki (predvsem je spektakularna otvoritvena špica) in kostumografijo, pri čemer na trenutke povsem natančno sledi stripovski grafiki izvirnika. Nekoliko več težav ima film s trenutki, ki niso bili narisani v stripovsko sličico, film občasno izgubi tempo. Dodatne težave povzroča tudi igra, predvsem je precej slaba Malin Akerman v vlogi Silk Spectre. Vendar se film za to odkupi z odlično igro Jackieja Earla Haleyja v vlogi Rorschacha, enega bolj zanimivih filmskih likov sploh.

Zgodba je napeta, čustvena in pretresljiva, vendar pa bo težko pritegnila gledalce, ki jim stripovski junaki niso blizu, oziroma niso pripravljeni sprejeti toliko drugačnega sveta od našega. A če se prepustijo svetu Varuhov, lahko pričakujejo nepozabno filmsko doživetje.

Napovednik za film Varuhi (Watchmen)


Prvič objavljeno v Vikendu marca 2009

Leave A Comment