Človek na žici (Man on Wire), 2008

Režija: James Marsh

Nastopijo: Philippe Petit, Jean Francois Heckel, Jean-Louis Blondeau, Annie Allix

Čeprav je Človek na žici dokumentarni film, je sestavljen in posnet kot triler, ki gledalca drži na robu sedeža. V prvi vrsti zaradi napetosti trenutka, pa tudi zaradi neverjetne bistroumnosti, ki je bila potrebna, da je Philipu Petitu z ekipo dejansko uspel ta podvig. In, kakopak, če imate strah pred višino, tudi zaradi tega.

Človek na žici predstavi vse priprave, ki so bile potrebne, da se je lahko Petit, skrajno ekscentrični in zabavni vrvohodec in žongler, sprehodil na vrvi med dvema stolpoma Svetovnega trgovinskega centra v New Yorku. Njegovi zgodbi sledimo od začetka, ko je v čakalnici pri zobarju v reviji prvič videl ilustracijo načrtovanih dvojčkov in se nemudoma zaljubil v idejo, da se bo med njima sprehodil. Načrtovanje podviga je trajalo leta in vsebovalo celo vrsto aktivnosti, ki bi v zadnjih letih lahko vse vpletene spravile v Guantanamo. A čeprav so vohunski prijemi in mcgyverske tehnične rešitve fascinantni, je fokus filma na ljudeh, predvsem na Petitu, za katerega se zdi kot da ni iz tega sveta in to tudi uspe dokazovati s prav vsakim stavkom in potezo. Denimo: “Nato sem moral sprejeti odločitev ali naj premaknem svoje težišče iz noge, ki je na stavbi, na nogo, ki je na žici.

Ocena: 5 od 5

Prvič objavljeno v Vikendu aprila 2009

Comments
One Response to “Človek na žici (Man on Wire), 2008”
  1. Jan says:

    Se povsem strinjam. Že dih jemajoča tematika je zadosten razlog za ogled, ob tem pa je film še sijajno in iznajdljivo posnet. Odličen dokumentarec, ni kaj.

Leave A Comment