Scena iz filma Coraline.

Filmska ocena: Coraline, 2009

Coraline je pravljica Neila Gaimana in vstopnica v neverjetni fantastični svet.

Režija: Henry SelickGlasovi: Dakota Fanning, Teri Hatcher, Jennifer Saunders, Dawn French, John Hodgman, Keith David.

Ocena: 4.

Coraline je pravljica Neila Gaimana, ki jo je na filmska platna spravil Henry Selick, režiser Predbožične nočne more. Oba avtorja imata dolgo tradicijo temačnih pripovedk, ki se veliko bolj naslanjajo na strašljivo doživetje klasičnih pravljic kot na Disneyjeve poštirkane priredbe. In Coraline je ravno takšna.

Zgodba nam predstavi nezadovoljno desetletnico Coraline, ki se je z zmeraj zaposlenima staršema ravnokar preselila v nenavadno hišo, daleč proč od vseh prijateljev. Ob vsemu, kar jo v novem domu moti, pa Coraline odkrije skrivna vrata, ki jo pripeljejo v magični svet, podoben njenemu, a veliko lepši in bolj fantastičen. Seveda je vse samo krinka …

A zanimiva zgodba ni glavni adut tega filma, temveč vse čudovite lutke, ki so jih avtorji naredili, da so oživili ta nenavaden svet. Čeprav povsem samosvoja, je Coralina v nekaterih pogledih vizualno precej podobna Panovemu labirintu in seveda Predbožični nočni mori. A podobna zgolj v smislu fantastičnosti in strašljivosti podob, likov, prostorov in pokrajin, ki si jih režiser z manj domišljije sploh ne bi zmogel predstavljati. S Panovim labirintom pa ju druži še dejstvo, da se oba filma zgledujeta po Alici v čudežni deželi.

Čeprav je film posnet v 3D, pride ta učinek le redko do izraza in brez te tehnologije film ne bi bil nič manj čudovit.

Napovednik filma Coraline

Prvič objavljeno v Vikendu maja 2009.

Leave A Comment