Uvod v Zvezdne steze

Zvezdne steze so televizijska in filmska stalnica že od šestdesetih, a to pot jih bomo spoznali v zares novi luči. Enajsti film se osredotoča na mlada leta junakov izvirne ekipe Enterprise, a ta film vseeno ni klasična predzgodba, kot je bila denimo Vojna zvezd. Tam se je zgodba preprosto odvila do prvih treh filmov in posledično konec tretjega dela ni mogel vsebovati nobenega presenečenja. Zvezdne steze 11 so drugačne in razlog za to je potovanje skozi čas. V začetku zgodbe Jamesa T. Kirka in ekipe Enterprise vstopi popotnik skozi čas, kar spremeni njegovo “zgodovino”, oziroma vse, kar se je zgodilo v vseh serijah in filmih z naslovom Zvezdne steze. Izjema je serija Enterprise, ki je bila postavljena v čas pred originalnimi Zvezdnimi stezami. Spoznajmo torej novo posadko.

Kdo so ti novi obrazi?

Kapitan KirkChris Pine

Ena izmed najpogostejših kritik prvih fotografij zasedbe Zvezdnih stez je bila, da so videti kot reklama za CalvinKlein. In letela je predvsem na glavnega igralca Chrisa Pina. Temu 29-letnemu, doslej zgolj stranskemu igralcu, je z Zvezdnimi stezami uspel velik preboj. Upodobil bo mladega, uporniškega Jamesa T. Kirka, ki mora povsem neizkušen prevzeti vodenje vesoljske ladje.

SpockZachary Quinto

To je prva filmska vloga za najnevarnejšega negativca serije Heroji, Sylarja, dodaten izziv pa je seveda dejstvo, da je Spock v podobi Leonarda Nimoya eden najbolj znanih filmskih, oziroma televizijskih likov vseh časov.

Dr. McCoyKarl Urban

Starega “dohtarja”, ki je v seriji in filmih Kirku zmeraj razlagal česa ni mogoče narediti, bo igral novozelandski igralec Karl Urban, ki smo ga lahko videli že v Gospodarju prstanov, pa tudi v Riddickovih kronikah in Doomu. Morda si ga bomo tokrat tudi zapomnili.

ScottySimon Pegg

Eden najbolj priljubljenih likov osnovne serije, zmeraj zabaven in nasmejan Scotty bo tokrat angleški komik Simon Pegg, zvezdnik filmov Vroča kifeljca in Noč neumnih mrtvecev.

SuluJohn Cho

Ključna vloga Hikara Sula v izvirni seriji je bila “obarvanost” ekipe, ki je tako predstavljala cel svet. Takrat ga je upodobil Američan japonskega rodu George Takei, v novi različici pa ga bo John Cho, ki je sicer iz Južne Koreje. Choja smo lahko videli v filmu Zadeta modela.

ChekovAnton Yelchin

Podobno je vloga Chekova služila za vključitev Rusov, oziroma takrat Sovjetov. Šele 20-letni Anton Yelchin je dejansko rojen v St. Peterburgu, a ima za seboj že kar obsežno ameriško  filmsko in televizijsko kariero. Pred seboj pa najbrž še večjo, saj ga bomo kmalu videli v novem Terminatorju v vlogi Kyla Reesa, očeta Johna Connorja.

UhuraZoe Saldana

Tudi Uhura je predvsem obarvala posadko v kateri je služila kot vezistka. V filmu je njena vloga nekoliko večja, saj je lingvistka, ki govori mnoge vesoljske jezike. Zoe Saldana je sicer nastopala v stranskih vlogah v Piratih s Karibov in Točki prednosti, konec leta pa jo bomo lahko videli v Avatarju, novem filmu Jamesa Camerona.

Kdo so ti s svežim pristopom?

J.J. Abrams

Abrams je začel kariero kot scenarist, podobno kot Quentin Tarantino, in po par nepresunljivih filmih uspel prodati scenarij za film Armagedon. Takrat je tudi vstopil v televizijski svet s Felicity. Zaenkrat nič posebnega, a kmalu si je zaželel delati precej bolj kompleksne zgodbe in predstavil serijo Alias. Tega je še pred zaključkom nadomestil s Skrivnostnim otokom in kmalu je do njega prišel Tom Cruise naj posname Misijo: Nemogoče III. Zvezdne steze so njegov prvi projekt po tem filmu, vendar pa je vmes kot producent sodeloval tudi pri serijah Fringe in Šest stopinj ter pri filmu Pošastno.

Kurtzman, Abrams in Orci

Kurtzman, Abrams in Orci

Roberto Orci in Alex Kurtzman

Scenarista novih Zvezdnih stez sta sedaj Abramsova tesna sodelavca, a kariero sta začela pri Kseni: Bojevniški princesi in Herkulu. Z Abramsom sta pričela sodelovati pri Aliasu, nato pa preskočila Skrivnostni otok (tam je glavni scenarist Damon Lindelof, ki bo soscenarist naslednjih Zvezdnih stez) in se lotila serije Fringe. Vmes sta še spisala Misijo: Nemogoče III in oba dela Transformerjev.

Kdo je ta nov negativec?

Nero (Eric Bana)

Nero je Romulanec, ki potuje nazaj skozi čas, da bi se maščeval za smrt svoje družine. Romulanci so rasa, ki jo ljudje prvič spoznajo šele v seriji Zvezdne steze, kar pomeni, da je v tem svetu popolna neznanka. Sicer so Romulanci sorodna rasa Vulkancem, vendar njihovi odzivi bolj temeljijo na čustvih in manj na čistem intelektu.

Igra ga Eric Bana, ki je blestel že v Troji, Münchnu in Sestreljenemu črnemu jastrebu. Glede na to kako pomembno je imeti prepričljivega negativca, je Bana precej dobra izbira.

Kdo še?

Leonard Nimoy

Originalni gospod Spock se vrača tudi v tem filmu in sicer kot originalni Spock. Čeprav je znan predvsem po tej vlogi, je Nimoy sicer igral v celi paleti neznanih filmov in se pojavljal v serijah, poleg tega pa je tudi režiser. Med drugim je režiral dva filma Zvezdnih stez in komedijo 3 moški in dojenček.

William Shatner

Originalnega kapitana Kirka pa boste v novem filmu zastonj iskali. Sicer si je želel nastopiti v filmu in J.J. Abrams je skupaj s scenaristoma tudi razmišljal kako bi ga lahko vključili, a so se na koncu dogovorili, da ga ne bo, saj je Shattner dejansko želel imeti glavno vlogo.

Prvič objavljeno v Vikendu aprila 2009.

Leave A Comment