Zvezdne steze (Star Trek), 2009

Drzen prvi korak v Zvezdne steze. 

Režija: J.J. AbramsIgrajo: Chris Pine, Zachary Quinto, Eric Bana, John Cho, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg.

Ocena 5

Poleg Vojne zvezd so Zvezdne steze najbolj prepoznavna in priljubljena franšiza znanstvene fantastike in posledično je uvedba povsem novega pristopa skrajno tvegan pristop (še pomnite Alien proti Predatorju?). A režiserju J.J. Abramsu je ta podvig uspel preko vseh pričakovanj. Film je poln akcije, dodelane drame in komičnih situacij, zgodba je povsem spremenjena, a se vseeno drži kanona serije (kolikor je pač mogoče, Zvezdne steze so namreč v štiridesetih letih pridelale celo vrsto neskladnosti) in dve uri mineta kot bi mignil.

Zvezdne steze dejansko v prvih petih minutah filma pokažejo več drame kot večina dosedanjih filmov, a skorajda takoj za tem sledi krepka doza komedije, ki film uravnoteži, brez da bi drama razvodenela. Nasploh je v teh Zvezdnih stezah več komedije kot bi je pričakovali, a je tako učinkovito vključena v celoto, da film vseeno deluje predvsem kot dramatičen akcijski spektakel in ne kot parodija. Posebni učinki so dovršeni in tako niti za trenutek ne dobimo občutka, da gledamo modelčke v črni sobi (kar je bila sicer stalnica Zvezdnih stez). Povrh vsega film odlikuje še odlična igra, ki sicer ne bo prinesla oskarjev, je pa krepko nad nivojem Zvezdnih stez.

Zvezdne steze so odličen film, pri katerem se edine negativne kritike, šaljivo, nanašajo na to, da je za “prave oboževalce” preveč zabaven, akcijski in gledljiv.

Prvič objavljeno v Vikendu maja 2009.

Če vas zanima še kaj več o filmu, si preberite tudi Uvod v Zvezdne steze.

Leave A Comment