Biti John Malkovich (Being John Malkovich)

Eden najbolj odbitih filmov vseh časov. Ocena: 5 od 5. Eksistencialna drama.

Režija: Spike Jonze

Scenarij: Charlie Kaufman

Igrajo: John Cusack, Cameron Diaz, John Malkovich, Catherine Keener, idr.

Kaj če bi lahko šli skozi posebna vrata in vstopili v glavo neke slavne osebe? To je ponudba podjetja JM Inc. in njihova prva stranka seveda vpraša, v koga? Zaenkrat ponujamo Johna Malkovicha, pove spogledljiva Maxine in stranka odvrne, da je to bila njegova druga izbira. Kaj je bila prva, ne izvemo, izvemo pa kako je iti v glavo Johna Malkovicha.

Prvi to ugotovi lutkar Craig, ki slučajno odkrije vrata za predalnikom v svoji novi pisarniški službi. Skoznje vstopi v glavo slavnega igralca, od koder lahko nemo opazuje, dokler ga nekaj minut kasneje ne odvrže ob obvoznico. Skrivnost deli s svojo ženo Lotte in sodelavko Maxine. A posel z glavo Johna Malkovicha hitro pade v drugi plan, ko se tako Craig kot Lotte pričneta spogledovati z Maxine, kmalu pa tudi sam John Malkovich ugotovi, da je nekaj zagotovo narobe in se odpravi do JM Inc. Ko sam vstopi v svojo glavo, pa vse skupaj postane zelo »Malkovich, Malkovich, Malkovich. Malkovich?«.

Biti John Malkovich je zagotovo eden najbolj odbitih in izvirnih filmov vseh časov, ki priča o mojstrstvu avtorjev Spika Joneza in Charlieja Kaufmana. Skrajno absurdna premisa o vstopu v glavo drugega človeka je tekom filma razložena (na sicer nekoliko otročji način), a je osnovna linija zgodbe toliko nadgrajena s stranskimi zgodbami (denimo razreševanje otroških travm šimpanza), da se gledalec sploh ne ubada s podrobnostmi, temveč se lahko preprosto prepusti čudenju. In občudovanju izjemne igre Johna Cusaka, neprepoznavne Cameron Diaz, seksi Catherine Keener in seveda edinstvenega Johna Malkovicha.

Prvič objavljeno v TV Večeru oktobra 2007

Leave A Comment