Wall-E

Filmska ocena: Wall-E, 2008

Robotek Wall-E vrača družinske vrednote in pripravlja otroke na 2001: Odisejo v vesolju. 

Režija: Andrew Stanton (režija sinhronizacije: Jernej Kuntner). Glasovi: Jernej Kuntner, Helena Petelin, Bojan Emeršič, Iztok Valič, Alenka Tetičkovič.

Ocena: 5

Za sveža priporočila otroških filmov vabimo k ogledu rubrike Otroški kino na spletni strani Gledal_a bom.

Wall-E je zadnji delujoči robotek za reciklažo, ki ga je človeštvo pustilo na Zemlji ob evakuaciji zaradi onesnaženja. V 700 letih samote je razvil osebnost na osnovi musicalov iz petdesetih in ko sreča EVO, robotsko sondo, ki išče znake življenja na opustošenem planetu, izživi svojo fantazijo, se zaljubi in ji sledi v vesolje.

Wall-E je domišljijsko dodelan film z odlično animacijo in zgodbo, ki gledalca ne izpusti, ne glede na njegovo starost. To so sicer značilnosti vseh risank animacijskega studia Pixar. Svojim predhodnikom kot sta Avtomobilki in Svet igrač film sledi tudi z moralo zgodbe, ki povzdiguje družbene vrednote majhnih mest, nuklearne družine in dela na zemlji, hkrati pa doda še ekološko opozorilo.

Kljub dejstvu, da gre za otroški film, je v njem mogoče najti tudi celo vrsto raznih referenc, ki bodo še posebej nasmejale odrasle, predvsem pogoste aluzije na 2001: Odisejo v vesolju. A Wall-E je daleč od slaboumnih parodij, saj uspe tovrstne trenutke vključiti na povsem neprisiljen in ljubek način.

Pohvaliti je treba tudi izvedbo sinhronizacije, saj je povsem nevsiljiva. Edino dokaj nenavadno dejstvo je, da vsi (zavaljeni, leni) ljudje v filmu govorijo z mariborskim naglasom. Morda zato, ker slovenska publika lažje sprejme Mariborčane kot take, ali pa so avtorji sinhronizacije hoteli sporočiti, da bi v primeru uničenja sveta preživeli zgolj Mariborčani.

 

Prvič objavljeno v Vikendu.

Leave A Comment