Scena iz filma Avatar.

Filmska ocena: Avatar, 2009

Avatar premika (vizualne) meje filma.ZF pustolovščina.

Režija: James Cameron. Igrajo: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Michelle Rodriguez

Ocena: 5. 

Na kratko: Avatar je nova Vojna zvezd. Otroci in mladostniki se bodo spominjali tega filma, ko bodo odrasli in na večini generacije bo nedvomno pustil velik vtis. Vsaj dve nadaljevanji sta neizogibni in bosta le še bolj uspešni. Vizualno Avatar nima konkurence v prav nobenem filmu in tudi v bližnji prihodnosti ni pričakovati, da bo kak drug ustvarjalec izvedel kaj približno tako dodelanega in spektakularnega.

A kot vsak film ima tudi Avatar zgodbo. In čeprav je le-ta epskih razsežnosti in obsega cel spekter vsega – akcijo, romanco, dramo, izgubo, srečo, odkrivanje novega, upanje, zadoščenje, smrt, ekološko sporočilo … – ima vseeno precej napak. Na trenutke je površinska, nekateri dogodki nimajo pravega smisla, večina likov je nedodelanih, osnovno sporočilo pa pokroviteljsko. Hkrati celoten film spominja na veliko preveč drugih filmov, da bi temu lahko rekli poklon – začne se s pripovedovanjem kot v (izvirnem) Iztrebljevalcu, ogrodje zgodbe je isto kot v Lawrencu Arabskem in Pleše z volkovi, določene scene so iz prejšnjih Cameronovih filmov, predvsem Osmega potnika 2 in Resničnih laži, za nameček pa se ni mogoče izogniti občutku, da je Avatar preblizu Vojni zvezd, predvsem Jedijevi vrnitvi (a k sreči brez Ewokov).

Te pomanjkljivosti zares pridejo do izraza, ko gledalec uspe toliko odtrgati pogled od spektakularnega 3D dogajanja, da nekoliko razmisli o vsemu. A Avatar zares tako dobro izgleda, da to ni mogoče.

PS: Glede problematičnosti zgodbe in prikritega rasizma so v io9 spisali veliko bolj dodelano argumentacijo kot bi jo zmogel sam. Priporočam.

Prvič objavljeno v Vikendu decembra 2009.

Leave A Comment