ROBERT DOWNEY JR. as Sherlock Holmes in Warner Bros. Pictures’ and Village Roadshow Pictures’ action/adventure mystery “Sherlock Holmes"

Filmska ocena: Sherlock Holmes, 2009

Elementarno odlična akcija, moj dragi Watson.

Režija: Guy Ritchie. Igrajo: Robert Downey Jr., Jude Law, Rachel McAdams, Mark Strong, Eddie Marsan.

Ocena: 4

Predelava zgodovinsko priljubljene tematike je zmeraj tvegano opravilo in težko bi našli bolj priljubljen lik v literaturi in filmu kot je  Sherlock Holmes. A režiser Guy Ritchie (Rokenroler, Pljuni in jo stisni) je uspel dokazati, da je brez dvoma pravi človek, da prenese Holmesa v 21. stoletje. Seveda mu to ne bi uspelo, če se glavna igralca, Robert Downey Jr. (Iron Man, Chaplin) in Jude Law (Alfie, A.I.), ne bi tako popolno ujela ter gledalcem predstavila Holmesa in Watsona v povsem novi luči.

Sherlock Holmes kot ga je ustvarila ta ekipa je hkrati klasičen analitik in strateg, ki mu ne uide nobena podrobnost, in neustavljiv bojevnik, pretepač in akcijski junak. Watson je po drugi strani mlajši in vitalnejši, nekdanji vojak, ki se prav tako ne boji umazati si rok. Zgodba sicer ni vzeta iz Doylovih romanov o detektivu iz Baker st., a je povsem v skladu duhom njegovih del. In seveda, Holmes in Watson preiskujeta umor, razkrivanje dodatnih podrobnosti pa bi uničilo precej dobro zgrajeno presenečenje na koncu.

Seveda film ni brez napak, tempo zgodbe na trenutke presahne, lik Irene Adler ni povsem dovolj vključen v dogajanje, da bi lahko bila Rachel McAdams prepričljiva, Downey občasno pretirava s svojo zanesenostjo, a ob zaključku filma si boste želeli takojšnje vrnitve v ta svet.

Napovednik filma Sherlock Holmes

Prvič objavljeno v Vikendu januarja 2010.

Leave A Comment