Leteča hiša v risanki v višave (up)

Filmska ocena: V višave (Up), 2009

V višave je eden vrhuncev studia Pixar in en najboljših filmov tega tisočletja. 

Režija: Pete Docter in Bob Peterson. Glasovi: Edward Asner / Drago K. Razboršek, Christopher Plummer / Iztok Jereb, Jordan Nagai / Matic Blagonič, Bob Peterson / Jernej Kuntner

Ocena: 5

Za sveža priporočila otroških filmov vabimo k ogledu rubrike Otroški kino na spletni strani Gledal_a bom.

V višave je pravi biser kinematografije, saj je le redko mogoče naleteti na tako odlično dodelan film z uravnoteženo zgodbo, ki obsega pustolovščino, akcijo, dramo in romanco, prepričljivo pristnimi, čeprav karikiranimi liki, in za nameček še Pixarjevo nenadkriljivo animacijo, pri kateri 3D sicer ni nujen za polno doživetje filma, vseeno pa filmu doda vizualno globino in širino.

Glavni junak je Carl Fredricksen, vdovec, ki je z ženo že od otroštva hotel raziskovati svet, čeprav se na koncu nista premaknila iz svoje soseščine. Ko ga hoče gradbeno podjetje razlastiti in preseliti v dom za ostarele, zbere ves svoj pustolovski duh, na streho pripne helijeve balone in odleti v višave, proti Južni Ameriki. A s tem se njegova prava pustolovščina šele začne.

O filmu V višave je mogoče zapisati ogromno čudovitih stvari, napako pa bi le stežka našli. Animacijski studio Pixar, sedaj pod okriljem Disneyja, vsako leto posname en odličen film (lani WALL-E), a s tem so naredili pravi presežek. Resda se po opisu lahko zdi, da upokojenec in buckasti tabornik nista pravi material za glavne junake, a film izkoristi prav ta predsodek za to, da se oba gledalcu še bolj prikupita.

Prvič objavljeno v Vikendu oktobra 2009.

Napovednik filma V višave (Up)

Leave A Comment