Skrivnosti Pixarjevega uspeha

15 let je že minilo odkar smo bili prvič povabljeni v Svet igrač in s tem tudi v domišljijo, vizualno podobo in srce takrat novega filmskega studia Pixar. Deset mega uspešnic in kar 24 oskarjev kasneje so Pixarjevi filmi postali stalnica poletja, ki ne glede na obljube celotnega sporeda vedno in znova navduši otroke in odrasle.

Skrivnost Pixarjevega uspeha je v trdem delu in tesno povezani ekipi, ki zares sodeluje na vsaki stopnji ustvarjanja filma. Posamezni film se ustvarja več kot tisoč dni in avtorji pravijo, da še takrat najraje ne bi končali z izboljšavami, ampak pač morajo s filmom v kino. Vizualno njihovim filmom izdelki drugih studijev ne pridejo blizu, čeprav se vse bolj trudijo, a vseeno je ključni dejavnik odlična zgodba, s katero zmeraj in znova pozitivno presenetijo. In to so dokazali že s Svetom igrač, ki je postala prva risanka z nominacijo za oskarja za scenarij, od takrat pa je nominacije v najpomembnejših kategorijah prejela skoraj vsaka njihova risanka, vključno z nominacijo za najboljši film za lanski V višave. Prav sposobnost Pixarjevih avtorjev, da združijo komedijo, ki ne vsebuje poceni štosov z zares čustvenimi scenami, je njihov glavni adut. Sprehodimo se skozi kratko zgodovino njihovih uspešnic.

Življenje žuželk (A Bug’s Life)

Režija: John Lasseter in Andrew Stanton

S to risanko so Pixarjevci dali prednost predelavi in karikiranju znanih zgodb, vendar je bila izvedba vseeno izvirna. Osnova zgodbe o kobilici in mravljah je vzeta iz Ezopove basni o lenem čričku in pridni mravlji, a je obrnjena tako, da kobilica ustrahuje mravlje za hrano. Zaplet o igralcih, ki jih pomotoma najamejo ljudje v stiski za zaščitnike, je iz odlične komedije Trije prijatelji (¡Three Amigos!) v kateri so blesteli Steve Martin, Chevy Chase in Martin Short, deloma pa seveda tudi iz njegove inspiracije, japonske klasike Sedem samurajev režiserja Akira Kurosawe.

Pošasti iz omare (Monsters Inc.)

Režija:
Pete Docter, Lee Unkrich in David Silverman

Izvirnost in bujna domišljija sta glavna aduta te zgodbe o svetu pošasti, kjer živijo zelo podobno življenje kot v našem svetu, le da vso energijo pridobivajo iz prestrašenih krikov otrok našega sveta. Glavni strašilec Sulley s strašenja pomotoma s seboj prinese majhno deklico in zapade v paniko, saj so vsi v svetu pošasti prepričani, da so otroci smrtno nevarni. A prijazen Sulley jo vzljubi in ugotovi, da svetova lahko soobstajata tudi na drugačen način.

Reševanje malega Nema (Finding Nemo)

Režija: Andrew Stanton in Lee Unkrich

Zgodba o očetu, ki zaskrbljeno išče svojega ugrabljenega sina, bi lahko bila kriminalka ali pa temačna drama, vendar pa je v svetu klovnastih rib, vegetarijanskih morskih psov in surferskih želv prijetna in zelo zabavna risanka, ki pa vseeno obdrži osnovno temo težavnosti vzgoje otroka.

Neverjetni (The Incredibles)

Režija: Brad Bird

Družina superjunakov se trudi shajati z navadnim življenjem po tem, ko so superjunake prepovedali zaradi odškodninskih tožb. Film združuje akcijo, komedijo, družinsko dramo in komentar sodobne družbe, a vse to je težko analizirati ob prvem ogledu, saj ni mogoče umakniti pozornosti z dogajanja.

Avtomobili (Cars)

Režija: John Lasseter in Joe Ranft

Tudi Avtomobili so, podobno kot Življenje žuželk, predelava priljubljenega filma na povsem nov način. Izvirnik je Doc Hollywood, uspešna komedija z Michaelom J. Foxom iz leta 1991, vendar je zgodba (o uspešnežu, ki ima na poti v Kalifornijo nezgodo v majhnem mestu, nato pa  mora avtomobil popraviti in posledično ugotovi, da je to mesto boljše kot Kalifornija) prestavljena v svet živih avtomobilčkov s človeškimi lastnostmi.

Ratatouille

Režija: Brad Bird in Jan Pinkava

Zgodba o talentirani, a nepravi osebi, ki kljub preprekam in naporom uspe doseči svoje sanje, je klasika v Hollywoodu, a predstavljena kot zgodba o podgani, ki hoče postati vrhunski kuhar, je nekaj posebnega. In odličnega.

Wall-E

Režija: Andrew Stanton

Postapokaliptična Zemlja polna smeti na kateri je samo še en robot, ki skrbi za čiščenje, zveni kot čista depresija. A ker gre za Pixarjev Wall-E, je film prepoln srca, napete drame, romance in seveda tudi komedije.

V višave (Up)


Režija:
Pete Docter in Bob Peterson

Prvih 15 minut filma, v katerih se odvrti večina življenja glavnega junaka, je nedvomno nekaj najbolj ganljivega kar je mogoče videti na filmu v tako kratkem času. Zgodba o upokojencu, ki si na hišo namesti balone in odleti v Južno Ameriko, je nato prava pustolovščina, ki pa še zmeraj najde prostor za smeh in veliko srca.

Prvič objavljeno v Vikendu avgusta 2010.

Leave A Comment