Butec na večerji (Dinner for Schmucks), 2010

Na trenutke precej zabavno. Ocena: 3 od 5. Komedija.

Režija: Jay Roach

Igrajo: Steve Carell, Paul Rudd, Stephanie Szostak, Jemaine Clement, Zach Galifianakis, Lucy Punch, Bruce Greenwood

Pred Timom je zelo lepa prihodnost – ima prijetno, lepo, pametno in uspešno dekle, ki še ni sprejela (a tudi ne zavrnila) njegove snubitve in dobro službo z možnostjo napredovanja. A to je povezano s povabilom na ekskluzivno večerjo pri šefu, kamor bi naj pripeljal največjega čudaka, ki ga lahko najde.

Ko že razmišlja, da bi odklonil povabilo, z avtom povozi Barryja, dacarja z nenavadnim hobijem – oblikovanjem nagačenih miši v slavna umetniška dela, oziroma “mištrovine” kot jih sam imenuje. A Barry ni tako nedolžen kot je videti; v enem samem dnevu uspe v sklopu nesrečnih naključij in nerodnosti skorajda uničiti Timovo življenje.

Komedija temelji na neumnih in neugodnih situacijah in režiser Jay Roach (Austin Powers, Njeni tastari) je precej dober v ustvarjanju tistega napol morečega, napol histerično smešnega vzdušja, ko gre vse narobe in vsak izmed likov v sceni uspe reči in narediti najbolj napačno stvar. A pri tem je ključno ujeti pravo razmerje in tega film pogosto ne uspe zagotoviti. Tako je povečini sicer smešen in ima precej dobrih trenutkov, vseeno pa film kot celota ne deluje; liki niso povsem dodelani in njihove zgodbe niso verjetne, tako da na koncu ostane nekaj smešnih situacij in med njimi veliko praznine.

Na sporedu v  Koloseju in Planetu Tuš.

Prvič objavljeno v Vikendu septembra 2010.

Leave A Comment