Skrivnost iz Kellsa (The Secret of Kells), 2009

Prijetna vizualna osvežitev ob lepi zgodbi. Ocena: 4 od 5. Animirana pravljica.

Režija: Tomm Moore in Nora Twomey

Glasovi: Evan McGuire, Mick Lally, Christen Mooney, Brendan Gleeson, Liam Hourrican, Paul Tylac

Skrivnost iz Kellsa je postavljena v srednji vek, v opatijo Kells sredi Irske, sredi gozda. Mlad fantič Brendan je živahen in hoče izkusiti nove stvari, a mu njegov stric, opat, ne dovoli izza obzidja Kellsa, saj ga skrbi za varnost ob grožnji vpada Vikingov. A fant ne bi bil v pravljici, če ne bi prekršil tega pravila in se odpravil v gozd ter tako imel možnost spoznati vilo Aisling, se naučiti risati, boriti s pošastjo in postati iluminator.

Animacija je stilsko dodelana in, čeprav nima avtorskih povezav z ameriškim animatorjem ruskega porekla Genndyjem Tartakovskym, v mnogih potezah (lasje, Vikingi) spominja na podobe iz njegove uspešne serije Samuraj Jack. Zgodba se razpleta postopoma in umirjeno, brez potrebe po nenehni akciji in na nekaterih točkah dogajanje celo prevzame ples keltskih simbolov. To filma ne naredi dolgočasnega ali zmedenega, temveč po eni strani prikaže razvoj in podobe starodavne umetnosti ter popelje zgodbo in junaka na naslednjo stopnjo razvoja.

Določene scene z Vikingi in nevarnim gozdom so morda nekoliko prehude za predšolske otroke in mlajše osnovnošolce (kakor tudi dejstvo, da je risanka ni sinhronizirana), vendar sta zgodba in vizualna podoba vsekakor precejšnja osvežitev v sicer zabavni, a hkrati vseeno monolitno-ameriški animirani produkciji.

Prvič objavljeno v Vikendu septembra 2010.

Leave A Comment