Filmska ocena: Scott Pilgrim proti vsem (Scott Pilgrim vs. the World), 2010

Popoln film za igričarje in obsedence s popkulturo. Ocena 5 od 5. Komedija.

Režija: Edgar Wright

Igrajo: Michael Cera, Mary Elizabeth Winstead, Kieran Culkin, Chris Evans, Anna Kendrick, Brandon Routh, Alison Pill

Ste veliko časa preživeli z računalniškimi igrami? Kaj pa ob gledanju humorističnih nanizank? Ob poslušanju glasbe? So vam vse te stvari še zmeraj zabavne? Če ste na vsa vprašanja odgovorili z “da, seveda”, potem je Scott Pilgrim proti vsem posnet prav za vas. Tisti, ki ste na vsa odgovorili z “ne, nikakor”, pa si raje oglejte kaj drugega.

Scott Pilgrim je 22-letni basist, ki spozna novo dekle, Ramono, in izve, da se bo moral bojevati in premagati njenih 7 bivših. Boji so podobni računalniškim igricam tipa Street Fighter in Mortal Kombat, v filmu pa se v kotih pogosto izpisujejo ključni podatki o likih kot pri pustolovščinah (npr. Tomb Raider, Lego Adventures).

Zgodba je docela absurdna, a za ljubitelje igric niti za trenutek dolgočasna ali nesmiselna. Film je namreč tako dodelan, da ni detajla, ki bi bil postavljen (ali dorisan) v kader brez razloga, le pravo popkulturno povezavo je treba poznati. Zaradi tega je film mogoče videti kot samovšečno postmoderno poveličevanje zapravljanja časa – in nedvomno mnogim ne more predstavljati česa drugega – a vendar uspe s premišljenimi režijskimi prijemi, odličnimi posebnimi učinki in igro prinesti nekaj manj kot dve uri zabave v kinu in še mnogokrat toliko, ko bo na voljo na DVDju in TVju.

Prvič objavljeno v Vikendu oktobra 2010.

Leave A Comment