Katere filme bomo letos gledali – žanrski pregled

Komedije

Najbolj pričakovana komedija leta je vsekakor Prekrokana noč 2 (The Hangover 2), nadaljevanje najuspešnejše komedije vseh časov, v kateri se žurerji odpravijo na Tajsko.

Ljubitelje romantičnih komedij s prevelikim številom zvezdnikov, ki so se začele s Pravzaprav ljubezen, nato pa sta njihovo mesto v filmskem svetu v zadnjih dveh letih utrdila Mu pač ni do tebe in Valentinovo, bo konec leta razveselila komedija New Year’s Eve (igrajo: Ashton Kutcher, Jessica Biel, Robert De Niro, Hilary Swank …).

Adam Sandler bo letos predstavil kar dve komediji, obe v režiji Dennisa Dugana, s katerim je posnel večino filmov v zadnjih letih (Zohan je zakon, Gasilca pred oltarjem): Moja neprava žena (Just Go With It), v katerem igra ob Jennifer Aniston ( v naših kinih že februarja), konec leta pa še Jack in Jill (Jack and Jill), v katerem Sandler igra oba naslovna dvojčka, moškega in žensko; poleg njega bomo lahko videli še Ala Pacina in Katie Holmes.

V komedijo se bo prvič podal tudi Jon Hamm, zvezdnik serije Oglaševalci (Mad Men), v filmu Družice (Bridesmaids), režijskem prvencu televizijskega režiserja Paula Feiga (Gandža, Pisarna, Na smrt zdolgočaseni).

V kina prideta tudi kar dve romanci, ki se jim para hočeta izogniti. Poleg Seksa brez veze (No Strings Attached) z Natalie Portman in Ashtonom Kutcherjem, ki bo v kina prišel že marca, se bosta trudila obdržati razmerje zgolj na seksualnem nivoju Mila Kunis in Justin Timberlake v Friends With Benefits.

Akcije

Vizualna podoba akcijskih filmov bo letos precej v ospredju, predvsem v filmih o vesoljskih invazijah. In čeprav se ne obeta nič podobnega Avatarju,  bi moral biti zelo zanimiv film Sanctum, posnet po resničnih dogodkih, o potapljačih v podvodnih jamah Južnega Pacifika, saj je kot producent sodeloval James Cameron, film pa uporablja njegovo 3D tehnologijo.

Zgodovinski srednjeveški spektakel bosta prinesla filma Ironclad in Čas lova na čarovnice (na sporedu od prejšnjega tedna, z Nicolasom Cagem v glavni vlogi), medtem ko bo Orel (The Eagle) prikazoval boje v Angliji v rimskem času, v glavnih vlogah pa se bosta dokazovala nekdanja najstniška zvezdnika Channing Tatum in Jamie Bell. Na podoben teritorij, a z nadnaravnimi elementi, bo vstopil tudi film Immortals o spopadu Titanov iz grške mitologije.

To leto bomo priča tudi poplavi stripovskih filmov. Thor, ki ga je režiral Kenneth Branagh, in Kapitan Amerika, postavljen v drugo svetovno vojno, sta tako kot Iron Man in Hulk napovedi filma Maščevalci, ki bo nared prihodnje leto. Možje X: First Class pa je nadaljevanje predzgodbe Mož X, tako kot Wolverine, a z zares impresivno zasedbo mladih igralcev. Konkurenčni DC Comics bo letos izdal samo film Green Lantern, saj Superman in tretji Batman prihajata šele v naslednjem letu. Največji vtis bi lahko naredil prvi film po belgijskem stripu o Tintinu, saj ga je režiral Steven Spielberg ob pomoči Petra Jacksona in z enako opremo in tehniko, kot jo je uporabljal James Cameron pri Avatarju.

Groza

Okrog dneva mrtvih lahko pričakujemo poplavo grozljivk, med drugim Paranormalno 3, že spomladi pa k nam pride satanistična grozljivka Obred (The Rite) z Anthonyjem Hopkinsom v glavni vlogi, poleti pa naj bi bil končan peti del Brez povratka (Final Destination), ponovno v 3D.

Letos bo morda uspel povratek Johnu Carpenterju z grozljivko The Ward, postavljeno v norišnico, še bolj pa bi moral prestrašiti film Don’t Be Afraid of the Dark po scenariju Guillerma Del Torra. A najbolj nepričakovano grozljivko pripravlja komik Kevin Smith, naslov pa nosi Red State.

Prva grozljivka tega leta prihaja k nam že ta mesec, in sicer gre za podžanr t.i. pornografije mučenja srbske produkcije z večplastnim naslovom Srbski film.

Trilerji in kriminalke

Lansko leto je prineslo celo kopico odličnih trilerjev, vendar ta žanr zadnje čase vseeno ne pritegne veliko gledalcev. Kljub temu filmarji vztrajajo in morda bo prav letošnja bera prinesla kakšen veliki hit, kot je bil Dvojna igra.

Sodni procesi bodo v ospredju v filmu Conviction, v katerem Hilary Swank igra samohranilko, ki naredi pravno fakulteto, da lahko zastopa svojega po krivem obsojenega brata. Nekoliko več stila in bržkone slabše igre bo temu žanru prinesel The Lincoln Lawyer z Matthewom McConaugheyem v glavni vlogi, medtem ko bo Russell Crowe ob pomoči Liama Neesona v filmu The Next Three Days vzel pravico v svoje roke, da bo iz zapora rešil svojo ženo.

Manjkalo ne bo niti vohunov. Naomi Watts bo upodobila Valerie Plame v filmu Fair Game, posnetem po resničnih dogodkih o razkritju njene identitete zaradi zakulisnih iger Busheve administracije. Bolj surov pogled na zgodovino vohunstva bo prinesel film The Debt v režiji Johna Maddna (Zaljubljeni Shakespeare), ki je priredba izraelskega filma o Mossadovem lovu na naciste v Nemčiji v hladni vojni. To obdobje bo osvetlila tudi nova priredba romana Johna Le Carréja Tinker, Tailor, Soldier, Spy z izjemno britansko zasedbo in v režiji Thomasa Alfredsona (Vampirska ljubezen).

Risanke

Animirani filmi so zadnja leta vse boljši in tudi vse bolj priljubljeni, kar je trend, ki se bo očitno nadaljeval tudi v 2011. Pixarjev adut tega leta bo nadaljevanje uspešnice Avtomobili, na stari slavi pa bo gradil tudi DreamWorks Animation s Kung fu pando 2 in z Obutim mačkom iz Shreka. Disney bo že januarja poskušal navdušiti z novo zgodbo o princeski, to pot z Zlatolasko (zgodba temelji na Motovilki, a v slovenščino je prevedeno kot Zlatolaska), od katere lahko pričakujemo, da bo vsaj tako izvirna, kot je bila zgodba Princesa in žabec. Njihova druga velika produkcija bo Medvedek Pu. Bržkone najbolj inovativna hollywoodska risanka leta pa bo, kot kaže, Rango, zgodba o kameleonu na Divjem zahodu, ki jo je režiral Gore Verbinski (prvi trije Pirati s Karibov).

Čeprav se zadnja leta mešanje animacije in pravih filmov ni izkazalo za najboljše, je  vseeno pritegnilo precej gledalcev. Tako bomo letos lahko videli kar tri tovrstne hibride, ki vsi temeljijo na starih otroških risankah: Medved Jogi, Smrkci in Alvin in veverički 3.

Nadaljevanja in predelave

Nekatera nadaljevanja smo že omenili, seveda pa ne gre zgrešiti najbolj očitnih. Poleti bomo lahko videli zadnji del Harryja Potterja, to pot bojda zares v 3D, konec leta pa prvi del prav tako dvodelnega zaključka Somraka. Vrača se tudi Jack Sparrow v Piratih s Karibov 4. Še najbolj zanimivo pa je nadaljevanje čudovite komedije iz devetdesetih Vzhod je vzhodno, ki se bo imenoval Zahod je zahodno. Glede na to, da gre za nekdanjega zmagovalca Liffa, ga najbrž lahko pričakujemo na Liffu 2011. A vsaj pri nas bo verjetno med najbolj gledanimi vrnitev Rowana Atkinsona v Johnnyju Englishu 2.


Nove različice bodo dobili Conan, Trije mušketirji (v 3D) in tudi Shakespeare, saj je Anonymous, nov film o človeku, ki naj bi napisal vse tiste čudovite sonete in drame, posnel Roland Emmerich, režiser ZF spektaklov, kot sta Dan neodvisnosti in 2012.

Prvič objavljeno v Vikendu januarja 2011.

Priporočamo tudi napovedi filmskih trendov v letu 2011.

Leave A Comment