Scena iz filma Kraljev govor.

Filmska ocena: Kraljev govor (The King’s Speech), 2010

Film Kraljev govor je osupljivo posneta pristna zgodba.  Zgodovinska drama.


Režija:
Tom Hooper. Igrajo: Colin Firth, Helena Bonham Carter, Geoffrey Rush, Guy Pearce, Derek Jacobi, Jennifer Ehle, Michael Gambon, Eve Best

Ocena: 5.

Redko kateri predalček filma v žanrskih ali drugačnih okvirjih ima večji potencial za odvračanje gledalcev kot prav zgodovinska drama. Zdi se, da gre za zaprašene zgodbe z junaki, prepletenimi s pajčevino in omejenimi z dejstvi. In včasih tudi je tako. A Kraljev govor, čeprav je zgodovinski in tudi drama, in dejansko “le” zgodba o človeku, ki se trudi premagati govorne motnje (da bo lahko imel naslovni govor), je tako živ, pristen in odlično posnet film, da mu ta oznaka kar nekako ne pristaja.

V središču zgodbe je Albert, vojvoda Yorški (Colin Firth), ki se nikakor ne more znebiti jecljanja. Njegova žena Elizabeta (Helena Bonham Carter) najde avstralskega logopeda Lougua (Geoffrey Rush), ki uspe s svojo kombinacijo nenavadnih prijemov – in predvsem psihoterapije – princu pomagati.
A to je zgolj zgodba, ogrodje filma, na katerem je režiser Tom Hooper s pomočjo neverjetne zasedbe ustvaril presunljivo pristne, večplastne, človečne like in vse skupaj gledalcu prikazal skozi čudovite kadre direktorja fotografije Dannyja Cohena. Film je poetičen, realističen, pristno človeški in kraljevsko odtujen hkrati ter si povsem zasluži ogled v kinu in cel ducat prejetih nominacij za oskarje.

Prvič objavljeno v Vikendu februrarja 2011.

 

Leave A Comment