Scena iz filma Bitka: Los Angeles

Če bi vesoljci napadli Slovenijo

Letošnja vesoljska filmska sezona bo s filmom Svetovna invazija: Bitka Los Angeles (Battle: Los Angeles) prišla v poln pogon in v prihodnjih mesecih bomo lahko videli še celo vrsto filmov o neprijaznih vesoljcih, komedija Paul o prijaznem vesoljcu pa je že v naših kinematografih. Ob vseh teh invazijah, predvsem pa ob premieri tega tedna, ki prikazuje, kako ameriški marinci skušajo zadržati napad vesoljcev v Los Angelesu in evakuirati čim več prebivalcev, smo se na Vikendu vprašali, kaj bi se ob napadu iz vesolja zgodilo v Sloveniji.

Za odgovore smo se obrnili na strokovnjake obramboslovja in Slovensko vojsko. Čeprav se je vsem tema zdela zanimiva in zabavna, pa nismo našli strokovnjaka, ki bi v zvezi s to temo želel biti citiran. Tiskovni predstavnik Slovenske vojske Simon Korez je kot uraden odgovor podal svoje razmišljanje, ki ga objavljamo v okvirju. Kaj pa smo izvedeli neuradno?

Fronta: Črni Kal

V primeru, da bi Slovenijo napadli isti vesoljci kot v filmu Bitka: Los Angeles in bi torej prav tako prišli iz morja, je Slovenija v prednosti, saj je obale le 40 kilometrov (odločili smo se prezreti možnost invazije prek italijanskega ali hrvaškega morja), kar bi predstavljalo ozko grlo. V slovenskem morju sta tudi dve vojaški ladji, Triglav in Ankaran, toda kot so zagotovili strokovnjaki, nista primerni za odziv na resnejšo grožnjo, tako da invazije ne bi kaj prida upočasnili. Razen mornarice Slovenska vojska na Obali ni močno navzoča, tako da bi se na spopad lahko prvi odzvali iz vojašnice v Pivki, zaradi česar bi bilo frontno linijo najbolj smotrno vzpostaviti na kraškem robu, nekje pri Črnem Kalu. Medtem bi morali policija in civilna zaščita poskrbeti za evakuacijo prebivalcev iz pasu pred fronto in jih spraviti na varno.

Evakuacija: vsa mesta

Slovenska vojska ima okrog 7000 vojakov in 1500 rezervistov, policistov pa je še okrog 8700. Po mnenju strokovnjakov je to ravno dovolj za vzpostavitev začasne frontne linije, ne pa tudi za vzdrževanje resne fronte proti nasprotniku z veliko večjo ognjeno močjo. Če upoštevamo predpostavke, da so to še zmeraj isti vesoljci, bi naredili veliko škode že s svojimi zračnimi plovili, saj naj bi Slovenska vojska imela le minimalno protizračno obrambo, sestavljeno iz ene raketne baterije in par prenosnih lanserjev. Kot se je izrazil eden izmed strokovnjakov: “Proti takšnemu sovražniku bi že ameriška vojska imela majhne možnosti, slovenska pa nikakve”. Za ilustracijo, ameriška vojska ima 1,2 milijona pripadnikov in že samo marincev, ki sodijo med elitne enote, je okrog 170 tisoč.

Upor: gverila

Tako bi po mnenju strokovnjakov bila edina smiselna obramba Slovenije proti takšnim napadalcem uporaba gverilske taktike. Pa še to le, če bi gozd res dajal dovolj zaščite pred vesoljskimi radarskimi tehnologijami. No, vsaj bolnišnica Franja še stoji in bi jo najverjetneje lahko hitro usposobili.

Nato?

Edino upanje za hitro rešitev predstavlja Nato, vendar bi bile ob svetovni invaziji Natove sile precej zasedene že v drugih spopadih. Če bi letališka baza v italijanskem Avianu še obratovala, bi lahko letala sodelovala tudi pri obrambi Slovenije, pomoči iz morja pa od Nata najverjetneje ne bi dobili, saj zavezniške vojaške ladje  v Jadransko morje ne zaplujejo pogosto.

OKVIR

Meteoriti kot slepilni manever

V filmu Nasa in druge ustanove ne zaznajo napada iz vesolja, saj je desant vesoljskih sil “zakamufliran” v meteorite. Ali bi kaj takega bilo mogoče, smo povprašali prof. dr. Tomaža Zwittra iz Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani. Kot nam je razložil, filma ni videl, tako da bi se vzdržal komentarja, gre pa najverjetneje za pomanjkanje zdrave pameti, kar je v tovrstnih filmih precej pogosto. Meteorji so večinoma kamniti, kar je mogoče zaznati, že preden pridejo v atmosfero, letijo naravnost in ne spreminjajo smeri, nikakor pa ne “ciljajo” v bližinah večjih mest. Če bi se kak meteor obnašal drugače pri katerikoli izmed teh točk, bi torej vzbudil precejšnjo pozornost astronomov in najverjetneje tudi vojske.

OKVIR

Simon Korez, tiskovni predstavnik Slovenske vojske

“Čeprav je to precej hipotetično vprašanje, ki je povezano s sodelovanjem Slovenske vojske pri dokaj nenavadnem napadu na ozemlje Republike Slovenije, je tudi temu smiselno prisluhniti in se postaviti, kot vojak, v hipotetično vlogo branitelja ozemlja. Grožnje namreč niso predvidljive, še posebej ko gre za grožnje v v prihodnosti. S tem ne želim vzpodbujati občutka vsemogočnih ogrožanj in groženj. Razmišljanja bom oblikoval zgolj kot stanje hipotez, ki pa imajo temelje v realnem oblikovanju stališč do morebitne potrebe po sodelovanju vojske pri nacionalni obrambi, ki pa zagotovo ne bi temeljila na grožnjah iz vesolja.

Slovenska vojska razvija mornariški divizion za potrebe sodelovanja pri obrambi slovenskega akvatorija. Kar izvaja tudi z ladjo Triglav kot zmogljivostjo višje kakovosti in učinkovitosti. Seveda pa imamo dobro izurjene pripadnice in pripadnike za odkrivanje groženj iz morja in obrambo na morju. Prav tako imamo dobro opremljene in usposobljene pripadnice in pripadnike za obrambno delovanje na kopnem. Organizirani so decentralizirano po vojašnicah v Sloveniji. Evakuacija prebivalstva bi verjetno prišla v poštev ob morebitnih elementarnih nesrečah (poplave, požari, potresi), kjer bi bila pri reševanju dejavna tudi Slovenska vojska, kot je to bilo tudi v lanskih jesenskih poplavah in poplavah v Železnikih. Težko pa bi napovedovali evakuacijo ob morebitnih vojaških grožnjah.

Slovenska vojska sodeluje tudi kot vojska države članice Nato pri zagotavljanju vojaške varnosti zunaj Slovenije, na mednarodnih operacijah in misijah. Slovenija ima kot članica Nata pri globalni varnosti obveznosti, pa tudi določene ugodnosti. Namreč, določila pogodbe, ki izhaja iz članstva, opredeljujejo, da če je napadena ena od članic, so ostale članice sodelujoče pri vojaški varnosti napadene države. Kakšne pa bi bile reakcije ob hipotetičnem predvidevanju napada vesoljcev na Zemljo, pa bi bila v tem trenutku zelo drzna napoved.”

Fotografije so iz filma Svetovna invazija: Bitka Los Angeles.

Prvič objavljeno v Vikendu aprila 2011.

Leave A Comment