Odklenjen (Limitless), 2011

Dinamičen začetek, postan konec. Ocena 3 od 5. Triler.

Režija: Neil Burger

Igrajo: Bradley Cooper, Abbie Cornish, Robert De Niro, Anna Friel, Johnny Whitworth, Andrew Howard, Robert John Burke

Odklenjen je zanimiv in vsaj v prvi polovici zelo dobro posnet triler s fascinantno premiso – kaj bi storili, če bi lahko v trenutku izboljšali izkoristek svojih možganov na 100 %. Točno to se namreč zgodi glavnemu junaku, depresivnemu in izgubljenemu kvazipisatelju Eddieju, ko mu bivši svak ponudi nenavadno tabletko.

Tako kot glavni junak tudi film hitro pusti omejitve žanrske zgodbe za seboj in jih izkoristi za povsem diskreten in umesten družbeno-kritični komentar, ki je še zmeraj v službi žanra. To izvede s preprostimi, nevsiljivimi motivi, na primer z dejstvom, da se sveže pametni Eddie odloči postati investicijski bančnik, s prikazom delovanja tabletke, ki precej spominja na razne prikaze učinkovanja heroina ali kokaina, in enačenjem uspešnosti z urejenostjo.

Po drugi strani pa filmu spodleti na zelo osnovni ravni – v zgodbi zmanjka nekaj logične posledičnosti, ki jo gledalec le stežka spregleda, kar precej uniči užitek ogleda trilerja. Hkrati se režiserjevi sprva zanimivi, z videospoti navdihnjeni prijemi v drugi polovici filma začnejo ponavljati in izgubijo čar, zato si gledalec zadnjo tretjino že nekoliko preveč želi, da bi se vse skupaj že končalo. Vsekakor je treba pohvaliti igro Bradleyja Cooperja, ki ne le, da prikaže odlično preobrazbo brez katere film ne bi mogel obstajati, temveč se tudi povsem suvereno odreže nasproti Roberta De Nira.

Prvič objavljeno v Vikendu aprila 2011.

Napovednik:

Leave A Comment