Božji možje (Des hommes et des dieux), 2010

Film o veri in ljudeh, ki verjamejo. Ocena 5 od 5. Drama.

Režija: Xavier Beauvois

Igrajo: Jean-Marie Frin, Jacques Herlin, Philippe Laudenbach, Michael Lonsdale, Xavier Maly, Loic Pichon, Olivier Rabourdin, Lambert Wilson

Alžirija v devetdesetih. Na eni strani so fundamentalistični islamistični uporniki, na drugi je skorumpirana vlada. Vmes je večina prebivalstva, ki ne podpira nobene od teh opcij. In vmes je tudi skupina osmih menihov v samostanu ob majhnem kraju, kjer pridelujejo zelenjavo in  lokalnim prebivalcem omogočajo brezplačno zdravstveno oskrbo in druge karitativne storitve.

Ko se politične razmere zaostrujejo, jim postane jasno, da lahko postanejo žrtve upornikov, ne glede na to, kako dobro se razumejo z lokalnim prebivalstvom ali celo s posameznimi skupinami upornikov. Ostati, oditi, dovoliti vojski naj jih varuje?

Film je izjemno posnet in neverjetno uravnotežen. Nasprotno od danskega oskarjevca, filma Boljši svet, tukaj prav zares ni lika, ki bi imel zgolj negativno stran, posebna skrb pa je posvečena prikazu odnosa, sožitja med katolicizmom in islamom, ki ga najdejo menihi in vsi, s katerimi so si blizu, tudi nekateri uporniki. Kamera, glasba in igra so brez napake, vsak trenutek na platnu povleče gledalca globlje v dogajanje, vključno s preprostimi trenutki, kot sta molitev in obisk tržnice. Film Xavierja Beauvoisa je primer odličnega obvladovanja filmskih veščin, ki so povsem v službi prikaza pomembne zgodbe.

Prvič objavljeno v Vikendu aprila 2011.

Napovednik:

Leave A Comment