Svetovna invazija: Bitka Los Angeles (Battle: Los Angeles), 2011

Spektakularna melodrama. Ocena 3 od 5. ZF akcijski film.

Režija: Jonathan Liebesman

Igrajo: Aaron Eckhart, Michelle Rodriguez, Bridget Moynahan, Michael Pena, Lucas Till, Ne-Yo, Joey King, Noel Fisher

Avtorji filma so obljubljali, da bo točno tak kot Sestreljeni črni jastreb (Black Hawk Down), vojna mojstrovina Ridleyja Scotta, le da bodo sovražniki vesoljci.

In res, posnetki bojev s perspektive vojakov, panično tekanje in skrivanje po ulicah Santa Monice, improvizacija umika v varno cono, vse to je narejeno odlično, veliki plani srditih spopadov in eksplozije pa tudi ne zaostajajo.A žal so med te posnetke vstavljene osebne zgodbe vojakov, ki pa so poceni in na prvo žogo, dialogi, s katerimi so predstavljene, pa so tako abotni, da se pogosto zdi presenetljivo, da so jih igralci lahko povedali z resnim izrazom. Tudi sprva impresivna osrednja zgodba o napadu nezemljanov začne v drugi polovici šepati, na koncu pa deluje kot bleda in predvsem nesmešna kopija Dneva neodvisnosti (Independence Day).

Kaj torej zaključiti o tej reklami za ameriško vojsko? Po eni strani je odličen akcijski triler, po drugi pa solzava melodrama, ki se jemlje povsem resno. Zasedba je izvrstna, a porabi preveč časa za slabe dialoge in “navdihujoče” govore. Pa še ti bi lahko bili sprejemljivi, če se film ne bi ves čas jemal tako prekleto resno, da teh slabosti preprosto ni mogoče prezreti.

Prvič objavljeno v Vikendu aprila 2011.

Napovednik:

Leave A Comment