Vzpon Planeta opic (Rise of the Planet of the Apes), 2011

Zelo dobra zgodba v akcijskem spektaklu. Ocena 4 od 5. Akcijski ZF-film.

Rise of the Planet of the ApesRežija: Rupert Wyatt

Igrajo: James Franco, Tom Felton, Brian Cox, Andy Serkis, Freida Pinto, Tyler Labine, John Lithgow, David Hewlett, David Oyelowo

Izmed vseh akcijskih spektaklov letošnjega poletja je kazalo, da ima predzgodba kultnega ZF-filma izpred 43 let najmanj možnosti za uspeh. In ne brez razloga: predzgodbe so redko presenetljive (konec je pač že znan), režijo je prevzel neznani Rupert Wyatt, opice so računalniško narisane, poleg tega predelava Planeta opic izpred desetih let velja za najslabši film sicer izjemnega Tima Burtona. A rezultat je dober in to ne zgolj zaradi majhnih pričakovanj.

Rise of the Planet of the ApesZgodba z močnim etičnim nabojem, ki deluje na več ravneh (genski poskusi, skrb za bolnika z alzheimerjevo boleznijo, odnos človeka do živali), je dobro zastavljena in uravnotežena, igra je prepričljiva, čeprav se zares izkaže le John Lithgow (TV seriji Dexter in Tretji kamen od sonca), za nameček so posebni učinki, ki oživijo animirane opice, zares izjemni. Že samo končna scena, v kateri se trop opic na mostu Golden Gate spopade s policijo, je dober razlog za ogled filma. No, tudi uro in pol dogajanja prej je zelo zanimivega, celoten film pa dober opomin poletnim akcionerjem, da ogromne eksplozije v 3D pač niso dovolj za dober film (khm, Transformerji).

Prvič objavljeno v Vikendu avgusta 2011.

Napovednik:

Comments
One Response to “Vzpon Planeta opic (Rise of the Planet of the Apes), 2011”
  1. Janez says:

    bi rekel 5/5

Leave A Comment