Somrak saga: Jutranja zarja – 1. del (The Twilight Saga: Breaking Dawn – Part 1.), 2011

Predzadnji del sage Somrak je boljši od predhodnikov. Ocena 2 od 5. Fantazijski triler.

Režija: Bill Condon

Igrajo: Kristen Stewart, Robert Pattinson, Taylor Lautner, Billy Burke, Anna Kendrick, Ashley Greene, Nikki Reed, Kellan Lutz

Vampirji, volkodlaki in (nič več) neodločna lepotica se vračajo še za zadnji krog sage, ki je prevzela najstnice po vsem svetu. V primerjavi z akcijskim Mrkom je dogajanje bolj statično in umirjeno, pri čemer se režiser Bill Condon (Kinsey, Sanjske punce) odreže bolje od predhodnikov, a je vseeno omejen z izvirnikom.

Film občasno zatava v umetniške kadre, tipične za filme iz sedemdesetih, ki so takrat služili izpostavljanju razkola med realnostjo in blodnjami glavnega junaka ter uvodu v grozo, a pri Jutranji zarji predvsem napeljujejo na končni obračun, ki bo sledil v prihodnjem filmu čez eno leto. Izboljšave se poznajo tudi pri igri, a le pri Stewart in Pattinsonu, medtem ko je Lautner videti zadovoljen že s tem, da zna besedilo (in strgati majico s sebe).

Zgodba sledi knjižni predlogi, ki je deloma srednješolska dekliška fantazija o fantih, ki se borijo za dekle, in popolni poroki, deloma puritanska moralka, v kateri so vsi moški razen očeta pošasti (volkodlaki in vampirji), seks (tudi po poroki) pa nemudoma vodi v nosečnost, ta pa je skorajda enaka smrti.

Prvič objavljeno v Vikendu novembra 2011.

Leave A Comment