Antonio Banderas in Elena Anaya v filmu Pedra Almodovarja Koža v kateri živim (La piel que habita)

Filmska ocena: Koža, v kateri živim (Le piel que habito), 2011

S filmom Koža, v kateri živim Pedro Almodovar opomni, na temačnost sveta.

Režija: Pedro AlmodóvarIgrajo: Antonio Banderas, Elena Anaya, Blanca Suárez, Jan Cornet, Marisa Paredes, Bárbara Lennie, Fernando Cayo, Roberto Alamo.

Pedro Almodóvar je avtor izjemnih filmov, ki gledalce, pogosto z uporabo podobnih elementov, a zmeraj drugače, sveže, vedno znova šokirajo in navdušijo. Vse to velja tudi za ta film, ki ponudi norega znanstvenika, ugrabitev, stockholmski sindrom, šokantne poglede na spolno identiteto, transgenezo, nekonvencionalne družinske povezave in nasilneža, ki je oblečen v tigra.

Morda to zveni zmedeno, pretirano odštekano, celo šundovsko, a v Almodóvarjevih spretnih rokah postane zgodba smiselna, napeta in navdušujoča. Še toliko bolj, ker jo dopolnita izvrstna kinematografija in glasba, ki gledalca popeljeta skozi dveurno filmsko doživetje v prvem razredu.

Antonio Banderas po dolgem času spet zasije v glavni vlogi, saj je prepričljiv kljub temu, da je njegov lik najbrž eden najbolj grobo skiciranih glavnih junakov v Almodóvarjevih filmih. Pravzaprav so vsi liki v filmu prej zasnove kot dodelani liki, vendar gledalca zamotijo hitro dogajanje, odlična igra in ozadje zgodbe, ki je podano po premajhnih koščkih, da bi bilo mogoče hitro sestaviti presunljivo celotno sliko.

Napovednik za film Koža, v kateri živim (Le piel que habito)

Prvič objavljeno v Vikendu novembra 2011.

Leave A Comment