Policist (The Guard), 2011

Nevsakdanja kriminalka, neobičajna komedija. Ocena 4 od 5. Črna komedija.


Režija:
John Michael McDonagh

Igrajo: Brendan Gleeson, Don Cheadle, Liam Cunningham, David Wilmot, Rory Keenan, Mark Strong, Katarina Čas, Fionnula Flanagan

Gerry Boyle (Brendan Gleeson) je policist na zahodu Irske, bivši plavalec in velik cinik, ki ima pristen odnos le z umirajočo mamo. Ko ugotovi, da je preiskava umora povezana s tihotapci kokaina, najprej zbada nadrejene in se šele nato loti preiskave. A ko mu tihotapci ponudijo podkupnino, ki jo še podkrepijo z grožnjami, se edini upre.

Scenarist in režiser John Michael McDonagh je brat filmarja in dramatika Martina McDonagha, ki je pred tremi leti posnel odlično kriminalko Morilca na kolektivca (In Bruges), kjer se je v glavni vlogi prav tako izkazal Brendan Gleeson. To ni edina vzporednica med filmoma, saj sta oba prežeta s trpkim humorjem, neprikritim nasiljem in nenavadnimi moralnimi dilemami junakov. Pri tem je Morilca na kolektivca (v petek na TVS 2)  sicer boljši film, saj se pri Policistu na nekaterih neizbrušenih točkah pozna (npr. koreografija končnega strelskega obračuna), da je režiserjev prvenec, a je vseeno zelo zabaven in zanimiv. Največja zasluga gre Brendanu Gleesonu, ki je ustvaril tako izjemno vlogo, da je je skoraj škoda za le en film, saj bi ga bilo užitek gledati v TV seriji.

Prvič objavljeno v Vikendu novembra 2011.

 

Leave A Comment