Rooney Mara v filmu Dekle z zmajskim tatujem.

Filmska ocena: Dekle z zmajskim tatujem (The Girl with the Dragon Tattoo), 2011

Tudi ameriški film Dekle z zmajskim tatujem je odličen. Triler.

Režija: David Fincher. Igrajo: Daniel Craig, Rooney Mara, Stellan Skarsgård, Robin Wright, Christopher Plummer, Goran Višnjić

Ocena: 5.

Snemanje priredbe leto po izvirniku je nekoliko nepotrebno, sploh če je izvirnik odličen. A ameriško visokoproračunsko različico švedske adaptacije kultnega romana Moški, ki sovražijo ženske/Dekle z zmajskim tatujem je režiral David Fincher, režiser, ki je s filmom Sedem utemeljil novi film noir, ki mu nedvomno pripadajo tudi romani Stiega Larssona.

Če je že bilo treba narediti priredbo, najbrž ne bi bilo mogoče najti primernejšega režiserja. In tak je tudi rezultat. Film je temačen in umirjen, a z dovolj hitrim tempom. Zasedba z Danielom Craigom in Rooney Maro na čelu se odlično odreže, pa čeprav je bilo težko verjeti, da bo to ljubko dekle prepričljiva Lisbeth Salander.

Kakovost filma je krepko nad ravnjo običajnih trilerjev, in predvsem produkcijsko presega švedski izvirnik. Ljubitelji tega bodo morda vseeno nekoliko razočarani, ali pa vsaj ne tako očarani, saj sta si filma precej podobna. A tudi Dvojna igra je skoraj neposredna kopija hongkonškega Notranje vražje zadeve, a zato ni nič manj odličen film.

Prvič objavljeno v Vikendu v januarju 2012.

Leave A Comment