Zmagovalec (Moneyball), 2011

Solidna športna drama, odličen Pitt. Ocena: 4. Športna drama. 133 minut.

Režija: Bennett Miller

Igrajo: Brad Pitt, Jonah Hill, Philip Seymour Hoffman, Robin Wright.

Kako ustvariti (še posebej za gledalce izven ZDA) zanimiv film o bejzbolu in statistiki, ki se ne osredotoča na ekipo srčnih igralcev, ampak na direktorja kluba? Režijo zaupati nekomu z umetniškim pedigrejem in v glavno vlogo postaviti priljubljenega zvezdnika. Režiser Bennett Miller je po Capotu tako že v drugo uspel ustvariti zanimiv film z le nekaj več kot umirjenim in izvirnim pristopom ter osredotočenjem na odličnega igralca v glavni vlogi.

Zgodba o ekipi brez denarja, ki se uspe z inovativnim konceptom in srčnostjo prebiti iz dna lestvice na sam vrh, je klasika športnih dram, a je v Zmagovalcu prikazana tako drugače, da se zdi, kot da bi jo gledali prvič. Pomembno vlogo vsekakor igrata fotografija in montaža, še bolj pa prepriča Brad Pitt, ki uspe odigrati eno najboljših vlog svoje kariere, saj ne izstopa po zmešanosti (12 opic, Klub golih pesti), trdoživosti (Neslavne barabe) ali otožnosti (Intervju z vampirjem, Nenavaden primer Benjamina Buttona), temveč “izžareva” običajnost in umirjenost, kar je najbrž eden težjih igralskih podvigov. Odličen je tudi Jonah Hill (Komiki, Super hudo, Napumpana), ki prav tako “odloži” svojo komičnost in se prelevi v resničnega človeka.

Prvič objavljeno v Vikendu decembra 2011.

Napovednik:

Comments
3 Responses to “Zmagovalec (Moneyball), 2011”
 1. Niko says:

  Meni pa je bilo ravno obratno.Moneyball se mi je zdel sila povprečen film,ki si ni zaslužil toliko deležnih opevanj, (to mi je tudi všeč,da tega filma nisi poveličeval in mu presodil lepo 4 a za mene še kar previsoka ocena).Če bi tole jaz bi mu prisodil močno 3 saj je le ena preprost športna drama.Tudi igralski ansambel ni bil ne vem kaj.Jonah Hill je bil porazno slab in si ni zaslužil nominacije za oskarja medtem,ko pa je bil Brad Piit soliden. Smo pa videli veliko bolših igralskih kreacij: Michel Fassbender-Shame,Gary Oldman-ki je po mojem mnenju tudi najbolši je mojstrsko opravil v Tinker Tailor Soldier Spy ter Jean Dujardin in George Clooney,ki sta bila tudi izredno dobra.

  Me pa nekaj zanima kdaj bomo dobili recenzijo The Artist

 2. Igor Harb says:

  Evo Umetnika na prvi strani. Enjoy. Tinker Tailor Soldier Spy z zares mojstrskim Oldmanom sledi v petek.

 3. Niko says:

  aha najlepša hvala za odgovor sem prebral super recenzija
  uf za Tinker Tailor Soldier Spy sem se pa tako bal,da ga ne bo v kino , če so nas prikrajšali za Huga kar je največji lanski filmski kiks,da ni prišel v kino saj je bil tudi v 3-D
  pa nas super niso prikrajšali za odlično napeti Tinker Tailor Soldier Spy in moram še enkrat poudariti zame je letos Oldman zmagovalec in najboljši pika 🙂

Leave A Comment