Neverjetni Hulk (The Incredible Hulk), 2008

Ne doseže meril Iron Mana. Ocena: 3. ZF pustolovščina.

Režija: Louis Leterrier

Igrajo: Edward Norton, Liv Tyler, William Hurt, Tim Roth, Tim Blake Nelson, idr.

Neverjetni Hulk, letošnji drugi stripovski film nekako ne uspe doseči visokih standardov, ki jih je postavil Iron Man. Deloma tudi zato, ker je Hulkova zgodba bistveno bolj znana tudi izven kroga stripovskih oboževalcev (teve serija iz poznih sedemdesetih in film Hulk izpred štirih let), deloma pa, kakopak, zaradi slabše zgodbe in manj karizmatičnega glavnega lika. Za razliko od zabavljaškega Tonyja Starka/Iron Mana, je Bruce Banner/Neverjetni Hulk trpeč lik, ki se skuša soočiti s svojimi travmami in strahovi. Njegov alter ego, Hulk, namreč pride na dan v primeru povišanega srčnega utripa in razsuje vse naokrog, brez izjem.  Edward Norton, ki upodobi Bannerja, je nedvomno boljši igralec od Roberta Downeyja Jr. (Iron Mana), vendar ga slednji v akcijskem spektaklu znatno prekaša.

Čeprav Neverjetni Hulk ne sodi med najbolj spektakularne akcijske spektakel, pa je vseeno precej nad žanrom superherojskih filmov. Niti slučajno ni tako dolgočasen kot Superman se vrača, puhel kot Možje X 3, nesmiseln kot Fantastični štirje, kaj šele boleča izguba dveh ur kot Daredevil, Nevidni jezdec, Elektra in Batman za vedno. Po drugi strani pa tudi ni Batman: Na začetku, niti prej omenjeni Iron Man. S slednjim filmom ima Neverjetni Hulk precej skupnega, saj sta »postavljena v isti stripovski svet«. V obeh filmih se tudi pojavljajo isti liki in kot kaže se zna zgoditi, da bosta junaka tudi nastopila v skupnem nadaljevanju čez štiri leta. Filmski studio Marvel Studios, podružnica izdajatelja stripov Marvel, namreč načrtuje najprej posneti ločene filme za vsakega superjunaka, nato pa jih združiti v Maščevalce, kot je to naredil v stripih.

Film se začne z montažo med uvodnimi napisi v kateri je v grobem predstavljen začetek mutacije, ki je znanstvenika Bruca Bannerja spremenila v Neverjetnega Hulka. Sama zgodba se začne v Braziliji, kjer se Banner skriva pred vojsko in se hkrati uri v obvladovanju strahu in jeze. Seveda ga kmalu odkrijejo in začne se lov, v katerega se zelo vestno vključi tudi vojaški specialec Emil Blonsky (Tim Roth), sam željan poskusiti karkoli bi ga lahko spremenilo v močnejšega vojaka …

Prvovrstna igralska zasedba se odreže v skladu s pričakovanji, vendar vseeno ne prinese kakšnih presežkov, zato pa toliko bolj preseneti režija Louisa Leterrierja, ki je sicer režiral film Transporter. Neverjetni Hulk je spektakel, ki se ga sicer splača pogledati v kinu zaradi impresivnih eksplozij, vseeno pa ne bo pustil pečata v filmski zgodovini.

Prvič objavljeno v Večeru junija 2008.

Leave A Comment