Prvi maščevalec: Stotnik Amerika (Captain America: The First Avenger), 2011

Generično, a nad pričakovanji. Ocena: 3. Akcijska pustolovščina. 124 minut.

Režija: Joe Johnston

Igrajo: Chris Evans, Hugo Weaving, Tommy Lee Jones, Dominic Cooper, Stanley Tucci, Richard Armitage, Hayley Atwell.

Stotnik Amerika je eden najbolj tipičnih stripovskih junakov in na prvi pogled tudi najmanj primernih za sodoben film: bleščeč kostum v barvah ameriške zastave s pripadajočim ščitom, super moč, ki izvira iz steroidom podobnega seruma in potem še neumno ime, za katerega bi rekli, da je izven ZDA povsem neuporabno. Za nameček je režijo filma prevzel Joe Johnston, ki je lani postregel z obupnim Volkodlakom. A s solidnim scenarijem in zavzeto ekipo v kateri ne manjka odličnih igralcev film dejansko prepriča.

Dogajanje je postavljeno v drugo svetovno vojno; suhcen in astmatičen Steve Rogers se na vsak način poskuša pridružiti vojski, a ga zmeraj znova zavrnejo. Znanstvenik Erskine vidi v njem potencial za veličino in ga vključi v poseben program, ki iz njega ustvari supervojaka. Namesto napotitve na fronto ga vojska preimenuje v Stotnika Ameriko, mu nadene kostum ter ga pošlje zabavati ljudi in prodajati vojne obveznice. Steve obdrži kostum tudi, ko se poda v boj proti tajni nacistični organizaciji Hidri.

Akcijske scene so večinoma dobro posnete, a čeprav gre za strip, so nekateri spopadi nekoliko preveč “akcijski”, da bi prepričljivost filma držali na ravni druge svetovne vojne.

Prvič objavljeno v Vikendu julija 2011.

Leave A Comment