Dakota Johnsson in Jamie Dornan v Petdeset odtenkov sive.

Filmska ocena: Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey), 2015

Naslov Petdeset odtenkov sive (Fifty Shades of Grey) ne leti na moralno sivino, ampak na brezizrazno povprečnost.

Ocena: 2

Režija: Sam Taylor-Johnson. Igrajo: Dakota Johnson, Jamie Dornan, Eloise Mumford, Marcia Gay Harden.

V lanski raziskavi seksualnih fantazij odraslih, ki so jo naredili v Kanadi, je skoraj dve tretjini žensk navedlo, da bi želele biti dominirane v postelji. Hkrati jih je večina poudarila, da teh fantazij ne želijo izživeti. Ta podatek dobro povzame film Petdeset odtenkov sive, ki je poln idej o seksu, samo dejanje pa je prikazano bolj sramežljivo od povprečnega Rihanninega videospota. Tudi igra je nekje na enaki ravni.

Odgovornost za to nosi režiserka Sam Taylor-Johnson, nagrajena vizualna umetnica, ki pa žal ne obvlada filmskega medija, predvsem pa ni kos visokoproračunskemu hollywoodskemu projektu. Glavna igralca, Dakota Johnson in Jamie Dornan, sta bila zelo očitno izbrana zaradi svojih prožnih in izoblikovanih teles in ne zaradi igralskih sposobnosti, a bi režiserka morala iz njiju spraviti nekaj, kar bi bilo podobno prepričljivi privlačnosti.

Potem so tukaj težave z zgodbo. Skupina scenaristov naj bi močno nadgradila kakovost vsebine iz knjige, predvsem ton in dialoge, a filmu manjka tempo, ki bi gledalca potegnil skozi dogodke, ne pa da ga zdolgočasi. Predvsem pa to ne bi smelo veljati za seks. Ridley Scott je dejal, da ne snema seksualnih prizorov, ker seks raje prakticira. A film, kot je ta, potrebuje režiserja, ki bi užival tudi v snemanju seksa. Večina prizorov se začne z dolgimi, počasnimi kadri prek pohotnih teles, a nato preide v hitre reze, ki zakrijejo eksplicitnost in hkrati uničijo že tako trhlo vzdušje.

Težko je najti pozitivne kritike, saj je film zelo izpostavljen, ni pa pretirano dober. A gledano v širši perspektivi popularnih filmov, je v vseh pogledih bolj kakovosten kakor (prvi) Somrak in prikaže celo bolj zdravo romantično razmerje. Čeprav je začel pot kot kreativno pisanje na temo Somraka, je manj poneumljajoč kakor večina filmov Adama Sandlerja in manj žaljiv do žensk kakor večina akcijskih filmov. Da Alvina in veveričk sploh ne omenjamo.

Prvič objavljeno v Vikendu februarja 2015.

Mimogrede, leta 2017 je prišlo v kina nadaljevanje, ki je še slabše. Res. Ocena.

Napovednik za film Petdeset odtenkov sive:

Leave A Comment