maščevalci ultronova doba avegners age of ultron

Filmska ocena: Maščevalci: Ultronova doba (Avengers: Age of Ultron), 2015

Maščevalci: Ultronova doba je zares velik akcijski spektakel, a brez osebnosti.

Režija: Joss WhedonIgrajo: Robert Downey Jr., Scarlett Johansson, Chris Hemsworth, Chris Evans, James Spader, Samuel L. Jackson, Jeremy Renner, Mark Ruffalo.

Ocena: 3

Maščevalci so postavili izredno visok prag za filme o superjunakih, a ga njihovo nadaljevanje, ki se sicer z različnimi prijemi poskuša postaviti na lastne noge, niti približno ne doseže. Eden od presežkov prvega filma je bilo uravnoteženje posameznih zgodb različnih likov, v drugem delu pa  se njihove identitete zlijejo in porazgubijo, medtem ko novi junaki in celo negativec ne dobijo dovolj časa, da bi zadihali in postali zanimivi, prepričljivi ali všečni.

Vsekakor tudi zaradi ogromnih akcijskih scen, ki premalo doprinesejo k zgodbi in razvoju likov, hkrati pa so najbolj navdušujoče sekvence pogosto videti kot tekmovanje z drugimi franšizami, nekako v slogu: Superman v spopadu uniči mesto, mi poskušamo bitko prenesti zunaj mesta in evakuirati prebivalce, ali pa: Možje X dvignejo stadion, mi nekaj bistveno večjega (no, pustimo kakšno presenečenje).

Deloma zaradi vse večje vpetosti Maščevalcev v Marvelovo “vesolje” film vsebuje preveč nepomembnih referenc na druge like, ki odvračajo pozornost gledalca in ubijejo tempo, zgodba pa postane nejasna. V oči bodejo tudi posledice kreativnih kompromisov med režiserjem in producenti, predvsem pri scenah z vizijami/morami, ki jih v Maščevalcih sproži čarovnica Wanda Maximoff, saj imajo izjemen vizualni potencial, vendar so očitno preveč razrezane, da bi imele narativno sporočilo in se povezale s preostalim dogajanjem. Predvsem pa filmu manjka humorja, ki je zaznamoval prve Maščevalce kakor tudi filme o Iron Manu, Thoru, Stotniku Ameriki in Varuhih galaksije. Downey Jr. kot Tony Stark ima zelo omejen nabor pikrih pripomb, redke so tudi naivne hiperbole iz Thorovih ust, tako da večino šal izusti Rennerjev Hawkeye, ki pa ga je še vedno premalo v filmu.  Resnično se izkažeta le dva negativca, Andy Serkis kot preprodajalec orožja Klaue in James Spader kot glas Ultrona, njuna skupna scena pa je eden od vrhuncev filma. Žal je le ena.

Prvič objavljeno v Vikendu maja 2015.

Napovednik filma Maščevalci: Ultronova doba:

Leave A Comment