Charlize Theron in Tom Hardy v filmu Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road)

Filmska ocena: Pobesneli Max: Cesta besa (Mad Max: Fury Road), 2015

Pobesneli Max je feministični akcioner, ob katerem lahko Michael Bay le pozeleni od zavisti. ZF akcijski triler. 120 minut.

Režija: George Miller. Igrajo: Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult, Zoë Kravitz, Hugh Keays-Byrne, Rosie Huntingon-Whiteley.

Ocena: 5.

Trilogija o Pobesnelem Maxu je nastala v času, ko so na platnih kraljevali trilerji maščevanja, kot je Smrtonosna želja s Charlesom Bronsonom, nato pa še mišičasti akcionerji osemdesetih, kot sta Komandos in Rambo 2. Trideset let po zadnjem filmu je avtor George Miller po izletu v otroške filme z Babe: pujsek v mestu in Veselimi nogicami našel zgodbo in način, kako jo povedati, predvsem pa je dobil visok proračun, da je lahko ustvaril takšno zgodbo o Maxu, kot jo je želel. Zgodbo, ki je nihče ni pričakoval.

Če film gledamo zgolj kot akcijski triler, je praktično nepretrgana adrenalinska vožnja, spopad do zadnjega oktana, do zadnje kaplje krvi, ob katerem lahko Michael Bay (Transformerji), Christopher Nolan (Vitez teme) in režiserji Hitrih in drznih samo sedijo z odprtimi usti in počasi zelenijo od zavisti. A Pobesneli Max ni zgolj sosledje do gledalca in likov neusmiljenih akcijskih scen, kot denimo indonezijski film borilnih veščin Racija, ampak film spremeni akcijske klišeje, ko naslovnemu junaku velik del filma ne dovoli junaštva, ampak na vrh postavi Furioso, vojaško poveljnico v spartakovskem uporu, ki jo brezhibno upodobi Charlize Theron. Ona je katalizator zgodbe, ki sproži lov z dirko in spopadom skozi puščavo, pri čemer je njen končni cilj zaščita pravic žensk s pobegom iz sužnjelastniškega patriarhata. Max je na tem pohodu le naključni sopotnik in soborec, ki ga ženejo preživetveni nagon in duhovi umrlih bližnjih. Poleg impresivnega negativca Immortan Joa (Huhg Keays-Byrne), vladarja z božjim kompleksom in mitologijo, izstopata tudi Nicholas Hoult kot fanatični bojevnik in Rosie Huntingon-Whiteley, ki se je od obupne predstave v tretjih Transformerjih naučila igrati.

Hitri in drzni 7 je postavil letošnje (visoko) merilo za popularnost filma, a Pobesneli Max  je postavil še višje merilo za akcijo in vzdrževanje napetosti, ki ga bodo Misija: Nemogoče, Terminator in Jurski svet le težko dosegli. S širino zgodbe in vključenostjo žensk pa je postavil merilo, ki ga žal ne bo nihče dosegel zelo kmalu.

Prvič objavljeno v Vikendu maja 2015.

Napovednik:

Leave A Comment