Vojna zvezd: Sila se prebuja

Strah je bil odveč. Sila se prebuja je najboljši film za celotno družino tega leta.

Vikendova ocena: 5 

Preden gremo k podrobnostim še opozorilo: ocena filma razkriva nekatere ključne elemente zgodbe, ki jih je morda bolje izvedeti med gledanjem, zato prenehajte z branjem, če filma še niste videli in želite pristno doživetje. Še tukaj? Potem pa kar naprej.

Kot rečeno, strah je bil odveč. Med drugim že zato, ker vodi v jezo, ta pa v sovraštvo in nato počasi do temne strani, kot je razložil Yoda. Sila se prebuja je odličen film. Ker je najbrž najbolj pričakovan film desetletja, so bili standardi znatno višji, a jih zlahka preseže.

Zgodba filma se nadaljuje 30 let po zaključku Jedijeve vrnitve, pri čemer pa Imperij ni propadel, temveč se je znotraj njegovih ruševin okrepila še bolj fašistična frakcija Prvi red. Uporniki se ob podpori Republike in pod poveljstvom generalke Leie še najprej borijo za svobodo. Tukaj pa vstopijo glavni junaki: najboljši pilot upornikov Poe (Isaac), dezerter jurišnikov Prvega reda Finn (John Boyega) in Rey (Daisy Ridley), dekle, ki se na puščavskem planetu preživlja z razstavljanjem strmoglavljenih rušilcev in prodajanjem uporabnih delov, medtem ko čaka na vrnitev družine. Kmalu tudi izvemo, da je glavni antagonist Kylo Ren (Adam Driver) sin Han Sola in Leie, ki se je uril za jedija, a je prestopil na temno stran.

Več na delo.si

Foto: LucasFilm

Comments
2 Responses to “Vojna zvezd: Sila se prebuja”
  1. Xanderworld says:

    Pričakovanja so bila visoka. Prisoten je bil tudi strah. Strah pred razočaranjem. Strah pred ponovitvijo Grozeče prikazni. Ampak strah je bil odveč. Film je odličen! Sijajen! Vse štima. Zgodba se lepo razvije, nostalgični pomežiki so prav neverjetni. Antagonist je izjemno močan, ima motiv, medtem, ko sta tudi dezerter in Ray zares imenitna. Takole na palec, bi film brez zadržkov postavil ob bok peti epizodi, ki jo imajo mnogi fani za najboljšo. Škoda, da je Lucas s ep 1-3 tako zajebal. Abrams zadeve postavlja nazaj na mesto.

  2. Igor Harb says:

    Se povsem strinjam, ne spomnim se kdaj sem nazadnje imel tako visoka pričakovanja glede filma in so bila povsem upravičena. Najbrž pri Vitezu teme.

Leave A Comment