Scena iz fima Iskanje pozabljive Dory.

Filmska ocena: Iskanje pozabljive Dory (Finding Dory), 2016

Film Iskanje pozabljive Dory je poln toplega humorja in velikih tem.

Režija: Andrew Stanton in Angus MacLane. Igrajo: Ellen DeGeneres, Albert Brooks, Ed O’Neill / Saša Pavlin Stošić, Lovro Berden, Gorazd Žilavec, Lucija Grm, Uroš Buh, Miša Molk.Animirana pustolovščina. 97 minut.

Ocena: 5.

Po nekoliko manj uspešnih nadaljevanjih Avtomobilov in Pošasti iz omare se je zdelo, da je studio Pixar morda izgubil kompas in skuša z Iskanjem pozabljive Dory predvsem ponoviti finančni uspeh Reševanja malega Nema, brez ozira na umetniške in čustvene presežke, na katerih so temeljili skoraj vsi njihovi starejši filmi. No, skrbi so odveč, Dory je v vseh pogledih odličen film. Animacija je med Pixarjevimi najbolj dodelanimi in kreativnimi, zgodba pa ne išče bližnjic pri prikazu kompleksnih odnosov v iskanju hitre šale. A film je vseeno poln toplega humorja in primeren za vse starosti (od 5 let naprej), hkrati pa odpira nekatera pomembna vprašanja glede družine, prijateljstva in otrok s posebnimi potrebami, o katerih se je po filmu priporočljivo pogovoriti.

Kot se še nedvomno spomni vsak, ki je videl Reševanje malega Nema, je Dory riba brez kratkoročnega spomina, ki pomaga Marlinu pri iskanju njegovega sina, naslovnega Nema. Ta film je njena zgodba, saj se začne spominjati staršev in se jih odpravi iskati na drugo stran oceana, Marlin in Nemo pa jo spremljata na pustolovščini. Določeni elementi zgodbe in tega, kako se zaplet premika naprej, bodo odrasle morda spomnili na temačen triler Memento, vendar so tukaj uporabljeni s ciljem pripovedovanja te zgodbe in vsekakor ne bodo zamorili otrok. Sinhronizacija je ponovno zelo kakovostna, še posebej je inovativno uporabljena Miša Molk.

Prvič objavljeno v Vikendu junija 2016.

Napovednik za film Iskanje pozabljive Dory:
Leave A Comment