Filmska ocena: Vroča kifeljca (Hot Fuzz), 2007

Žanrski film, ki kipi s humorjem. Ocena: 5. Akcijska komedija. 121 minut.

Režija: Edgar Wright

Igrajo: Simon Pegg, Nick Frost, Jim Broadbent, Timothy Dalton, Bill Nighy.

Akcijske kriminalke so eden najbolj priljubljenih žanrov, sploh tiste, ki vključujejo še dobro mero humorja. To je držalo pri Umri pokončno, Smrtonosnem orožju in Podlih fantih, pri Vročih kifeljcih pa je stopnjevano do onemoglosti. In to več kot uspešno.

Britanskemu tandemu Simona Pegga in Edgarja Wrighta je ponovno uspelo pripraviti zares dodelan žanrski film, ki kar kipi s humorjem, tako situacijskim, parodičnim kot tudi bolj abstraktnim. Par je leta 2004 nazaj že posnel v tujini zelo uspešno »romantično komedijo z zombiji« Noč neumnih mrtvecev (Shaun of the Dead), to pot pa se je lotil policijskih akcijskih filmov. In režiser je ponovno uspel vzpostaviti rahlo grozljivo atmosfero, ki jo na trenutke prekinejo scene popolne groze, kompleksno zgodbo, ki ne nakazuje očitnega razpleta in reference na tono žanrskih filmov, ki pa služijo predvsem kot bonus poznavalcem, saj film, za razliko od »klasičnih« parodij, deluje povsem avtonomno tudi brez tega dodatnega znanja. Tako Vroča kifeljca izpolni vse pogoje za dobro akcijsko kriminalko, tipično angleški humorni pristop pa sprva postopoma, nato pa z vso silo, spravi gledalca do krčev in solz zaradi smeha.

Poleg skoraj neverjetno zastavljene zgodbe in odlične režije s poudarkom na mnogih podrobnostih (kot se za kriminalke tudi spodobi), film odlikuje tudi odlična igra Pegga in Frosta v glavnih vlogah, seveda pa se izkaže tudi zvezdniška zasedba stranskih igralcev. Vse skupaj ustvari nepozaben film ob katerem se lahko vprašamo, zakaj še sploh gledati vse te plehke in puste ameriške akcijske komedije, ko pa so filmi lahko toliko boljši.

Prvič objavljeno v Večeru 2007.

Napovednik:

Leave A Comment